FOTO/ AUDIO/ Prima clasă profesională de mecanici agricole la Timiș, un succes. Anul următor se dublează numărul de locuri
Articol de Radio Timișoara, 3 iunie 2019, 10:16
Învățământul agricol profesional de tip dual este soluția aleasă în vestul țării pentru a rezolva criza forței de muncă din agricultură.
Soluția înseamnă de fapt transferul spre partea practică a programei școlare, un model aplicat cu succes în toate țările Europei de Vest. În același timp, firmele din agricultură speră că, la finalul celor trei ani de școlarizare, vor putea angaja meseriași iar pentru asta sunt dispusă să și plătească.
15 firme sunt implicate în acest proiect care susțin financiar prima clasă profesională înființată încă anul trecut la Colegiul de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” din Timișoara, în parteneriat cu Centrul Româno-German de Pregătire Profesională de la Voiteg, patronat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului.
Nelu Stan este unul dintre fermierii timișeni care caută de multă vreme un mecanizator tânăr pe care să îl poată angaja la ferma de la Checea. Atunci când a fost solicitat să susțină financiar proiectul de formare profesională de la Voiteg a acceptat fără să clipească.
“Am luat un băiat liniștit, a mai fost pe la noi în practică, s-a mai familiarizat cu utilajele, a mai urcat de pe unul pe altul, a analizat un pic să vadă ce și cum. Așteptăm acum să vedem ce-o fi. Fiecare vrea să-și facă copilul cu liceu, cel puțin, cu facultate dacă se poate și după ce-o gătat vinde la butic, că n-are loc de muncă”, spune fermierul timișean.
Conf. univ. dr. Ciprian Fora, directorul Centrului Româno-German de la Voiteg psune că pregătirea teoretică este susținută de cea practică, în câmp.
“Pregătirea este una, cum este și firesc, graduală. Pregătim teoretic, facem o scurtă evaluare a pregătirii teoretice, mergem în hală pentru a vedea utilajul, pentru a-l analiza faptic, după care îl legăm la tractor, fie că este plug, fie că este grapă, fie că este semănătoare, fie că este mașiină de aplicat produse fitosanitare și ieșim pe cele 26 de hectare pe care școala le are în proximitate pentru lucrul efectiv în câmp, spune directorul Centrului Româno-German de la Voiteg.
În prima promoție de , care optat pentru învățământul profesional de tip dual, sunt elevi din întreg vestul țării. Aceștia mărturisesc că își doresc să lucreze pe utilaje noi și moderne și sunt conștienți că trebuie să învețe și să facă multă practică.
Experiența primei clase de profesională cu specializarea Mecanici agricole este considerată un succes. Din acest motiv, numărul de locuri se va dubla, ajungând la 56, pentru copiii care vor să învețe o meserie.
Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran.