FOTO / Copiii din clasele primare de la Colegiul Bănățean învață pe table inteligente, conectate la internet
De tehnologie şi computere nu te mai prea poţi lipsi nici în viaţa privată şi nici în cea profesională. În ultimii ani, cele două au câştigat tot mai mult teren şi în viaţa elevilor; şi nu vorbim numai despre liceeni ci de cei mai mici, de elevii de nivel primar, chiar preşcolar.
Articol de Carla Chiu, 11 mai 2015, 07:59
Creta, buretele sau vechea tablă pe care o curăţam în pauze când eram de serviciu în clasă, fac parte din domeniul trecutului. Micuţii care abia au început viaţa de şcolari, nu prea ştiu ce înseamnă, pentru că ei învaţă pe table inteligente, conectate la internet:
Îmi place să lucrez pe tablă pentru că îmi plac chestiile electronice.
Reporter: Ce faci pe tabla smart? Păi am lucrat la forme geometrice întregi. Paralelipiped, cilindru, piramidă.
Mi-ar plăcea să fie mai mare și să am una acasă. Ar fi fain. Scriu adunări și scăderi.
La catedră de aproape 30 de ani, învăţătoarea Dorina Lobonţ, de la Colegiul Naţional Bănăţean din Timişoara, spune că cei mici învaţă să folosească astfel de tehnologii chiar înainte să citească sau să socotească:
La început a fost mai dificil, pentru mine ca adult, să trec la tabla interactivă, dar copiii au învățat mult mai ușor decât mine. Ceea ce mi se pare extraordinar este că acești copii pot să învețe de la 5-6 ani să utilizeze tabla, chiar dacă nu cunosc însă scrisul, ei deduc. Poți avea acces rapid la prezentări pe internet, la corpuri geometrice, la tot felul de lucruri care îi ajută să învețe mai ușor.
La Colegiul Naţional Bănăţean din Timişoara s-a început dotarea claselor cu astfel de sisteme în urmă cu aproximativ 6 ani. Din păcate tehnologia nu este accesibilă tuturor unităţilor de învăţământ din cauza costurilor pe care le implică. Directorul colegiului, Sorin Ionescu:
În acest moment avem 12 sisteme utilizate de ciclul primar, gimnazial și liceal. Nu pot fi folosite în permamență, doar în anumite momente în care cadrul didactic consideră că sunt necesare. Un sistem simplu, începe de la 5.000 de lei, fără soft-uri. În fiecare an ne-am propus să achiziționăm, prin bugtul nostru, minim două table smart cu care să dotăm școala și ne-am dori să facem și o sală smart unde să poată utiliza această tehnologie.
Tablele inteligente pot fi folosite la clasă pentru vizualizarea de informaţii, jocuri interactive şi didactice dar şi pentru prezentări sau evaluări.