Istoria apei se spune la Timişoara. Vechea Uzină de Apă s-a transformat radical
Fosta Uzină 3 de pompare a apei, care aparţine de Aquatim, devine muzeu şi centru educaţioanal pentru copii, din primăvară. AquaPic, un proiect iniţiat de societate, a refăcut întreaga bază din zona modern, astfel încât preşcolari şi elevi cu vârste între 5 şi 12 ani pot vedea tehnica din secolul trecut, pot face experimente cu apa şi se pot juca într-un mediu educativ. Investiţia depăşeşte 75.000 de mii de euro.
Articol de Radio Timișoara, 13 noiembrie 2017, 13:40
Partea clădirii de patrimoniu industrial poate fi vizitată şi în acest an, însă sectorul educaţional, cu laborator şi spaţii educaţionale în aer liber, vor fi puse la dispoziţie, pe bază de programare, de anul viitor, cel mai probabil la sfârşitul lunii martie. În primul an de fucţionare se doreşte a se pune la dispoziţie gratuit spaţiul pentru elevi.
Apa înseamnă viaţă! Este una din lecţiile pe care Petru Hidiş le poate ţine la orice oră din zi sau noapte. A fost pilonul principal mulţi ani, în cadrul uzinei 3. Acum îşi aminteşte cu nostalgie de perioada în care aici se dirija apă curată în gospodării şi la utilităţile publice timişorene.
“Pe vremuri, lucrările de artă erau lucrări de artă. Îmi face plăcere să vin în Uzină şi să văd că sunt puse în evidenţă aceste importante realizări”, spune Petru Hidiş.
De la patrimoniu industrial, la muzeu şi centru de educaţional pentru copii, aceasta este destinaţia actuală a uzinei 3. AQUATIM aşteaptă ca grădiniţele şi şcolile să îşi anunţe prezenţa, pentru ca micuţii să înveţe despre circuitul apei: atât în natură cât şi înspre gospodării, spune directorul AQUATIM, Ilie Vlaicu.
“Am început acest lucru printr-un proiect pe care l-am câştigat împreună cu colegii de la Aquademica şi Aquatim. Proiectul a fost finanţat cu 75.000 de euro. Avem parteneri şcoli, grădiniţe, afterschool-uri şi alte sisteme organizate în care ne vom implica cu seriozitate. Este modalitatea prin care Aquatim vrea să formeze consumatorii de mâine pornind de la aceşti copii”, spune Ilie Avlaicu.
Centrul Aquapic îşi va deschide porţile din primăvară, pentru copiii care doresc să afle mai multe despre apă şi proprietăţile sale. Pe lângă experimente în laborator, elevii vor răspunde la întrebări de cultură generală şi se vor putea juca cu apa, într-un parc special amenajat.
Ascultaţi reportajul realizat de Ioana Sapianu:
GALERIE FOTO: