Județul Arad, pe primul loc în vestul țării la abandonul școlar
Judeţul Arad este pe primul loc în vestul ţării şi, la nivel naţional, se află pe locul 7 din cele 14 judeţe considerate cu risc de părăsire timpurie a şcolii, arată un studiu publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei. Conform studiului, principalele cauze care duc la creşterea riscului de părăsire a şcolii sunt procentul mare de elevi de etnie
romă declarată, rata ridicată de repetenţie şi procentul de abandon şcolar din ultimii ani.
Articol de Carla Chiu, 12 august 2015, 11:46
Cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică, valabile pentru perioada 2010-2012, indică pentru judeţul Arad un procent de 8,3% abandon şcolar în cadrul învăţământului postliceal, urmat de învăţământul liceal şi profesional, cu o rată de
4,6%, apoi cel gimnazial cu 2,2% şi cel primar cu 1,7%.
Aradul stă cel mai rău din vestl ţării, înaintea judeţului Bihor, clasat pe locul 15, Caraş Severin pe locul 28, Hunedoara pe 33, iar Timiş pe 37.
La nivel naţional, pe primele trei locuri sunt judeţele Călăraşi, Ialomiţa şi Bacău. La nivel naţional, rata de abandon şcolar a depăşit 18%.
În judeţul Arad, nici în acest an lucrurile nu arată prea bine, dacă se ţine cont de cele 400 de locuri rămase libere la liceu şi numărul mare de corigenţi. Probleme apar şi după finalizarea clasei a IX-a, care face parte din învăţământul obligatoriu, mulţi elevi renunţând să mai continue studiile.
La nivelul Uniunii Europene, România are una dintre cele mai mari rate ale abandonului şcolar, ocupând locul 26 din 28 în ceea ce priveşte părăsirea timpurie a sistemului de învţământ.