Parada Etniilor din Banat. Zeci de elevi s-au întrecut într-o competiție culinară la Timișoara
Ediția a opta a concursului Parada Etniilor din Banat a reunit un număr record de participanți.
Articol de Radio Timișoara, 18 ianuarie 2025, 12:32 / actualizat: 18 ianuarie 2025, 17:45
Zeci de tineri de la școli profesionale de alimentație publică, industrie alimentară sau tehnicieni în gastronomie au concurat la Parada Etniilor din Banat. Elevii din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a au avut de preparat un fel de mâncare specific din zona Banatului, pentru a-și arăta îndemânarea.
Pasiune pentru arta culinară
Zeci de elevi de liceu, aspiranți la titlul de bucătar-șef, au pregătit ingredientele și au început să gătească.
Atelierul de practică culinară al Colegiului Tehnic “Henri Coandă” din Timișoara s-a transformat într-o bucătărie profesională, unde zeci de mâini au muncit, de la plită la cuptor la masa de lucru și tocătoare. Fiecare dintre concurenții de la Parada Etniilor are un vis, acela de a deveni cel mai bun bucătar.
“Iubesc foarte mult bucătăria. Îmi place să gătesc. De mic am fost atras de bucătărie, de gusturi, să dau în gusta aparte mâncării, nu numai ce ne-a învățat mama sau ce ne-au învățat bunicii când eram mici, sarmale și mămăligă. Vom duce totul la un alt nivel”, spune un concurrent.
“Pentru mine este o pasiune pe care am descoperit-o acum trei ani și de atunci încerc să fac lucruri cât mai interesante. E primul meu concurs. Sunt în clasa a IX-a”, mărturisește o concurentă.
Carieră în gastronomie
Toți tinerii sunt pasionați, însă pentru Ariana Sinatovici fiecare concurs e o oportunitate de a se remarca.
Tânăra din clasa a XI-a a făcut parte din echipa care a reprezentat România la Olimpiada de Gastronomie, desfășurată anul trecut la Stuttgart.
“Concursul acesta este o mare experiență pentru mine, dar și pentru ceilalți, pentru că ne descoperim mai multe abilități și încercăm să lucrăm sub presiune. Presiunea te ajută să te descurci mai mult în bucătărie. Am participat la Olimpia Culinară Internațională și acolo am dobândit foarte multe abilități și am văzut cum este munca de bucătar în spatele cortinei. Este o viață atât frumoasă, dar și grea, însă odată ce îți place și ai pasiune față de acest job, cu siguranță să te descurci”, spune Ariana Sinatovici.
Tradiții culinare
Concursul Parada Etniilor din Banat este o ocazie pentru liceenii care studiază industria alimentară, alimentație publică sau se pregătesc să fie tehnicieni în gastronomie, să-și arate talentul în fața unui juriu avizat.
“Această meserie le aduce nenumărate satisfacții. Este o meserie care se face cu pasiune, dacă nu o pasiune de când sunt mici pentru acest domeniu este greu. Banatul este pentru mine, cred că toți cei care locuiesc în Banat ar trebui să simtă acest lucru, o comunitate multiculturală. Eu mă bucur tare mult că acești copii doresc să ducă mai departe aceste tradiții în ziua de astăzi”, spune profesorul organizator Laura Sasz.
În paralel, la Colegiul “Henri Coandă” s-a desfășurat și simpozionul “Parada etniilor din Banat”.
Reporter: Ioana Sapianu