Salariile mici și posturile blocate îi nemulțumesc pe profesorii arădeni
Cadrele didactice din Arad ameninţă tot mai mult cu proteste din cauza problemelor salariale. O conferinţă-protest a fost organizată de către Sindicatul Democratic din Învăţământ Arad, a cărui lider, Dănuţ Ienăşescu, este vicepreşedinte al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.
Articol de Radio Timișoara, 7 februarie 2018, 18:42
“Problemele care se impune a fi rezolvate cu celeritate, de natură salarială, determinate de costul standard, legate de modificarea regulamentului-cadru privind stabilirirea locului de muncă a categoriilor de personal determinate de costul standard per elev care vor duce la comasări de clase, comasări de grădinițe, desființări de unități școlare. Sunt persoane încadrate cu sfert de normă sau jumătate de normă, vor fi nevoiți să ducă unii bani de acasă sau alții să aibă zero lei după o lună lucrată. Nu se mai poate”, spune Dănuț Ienășescu.
Sindicaliştii mai cer modificarea sporurilor şi ca dascălii să iasă la pensie cu 3 ani mai repede, dar şi deblocarea angajărilor din sistem.
“În momentul actual, tot datorită unei măsuri <extraordinare> a Guvernului, prin care în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018 toate posturile vacantate se blochează, vor fi situații în care unități școlare, care nu mai au sfertul de contabil care în acest moment face munca unui contabil cu normă întreagă la școala respectivă, să nu aibă cine semna statele de plată iar colegii salariați în acea unitate școlară să nu își primească salariile”, mai spune Dănuț Ienășescu.
Dacă Guvernul nu le va rezolva cererile, sindicaliştii din educaţie ameninţă că vor declanşa conflictul de muncă, ce poate duce la greva generală. Protestele ar urma să fie organizate de la sfârşitul lunii februarie.