Școala în scenariul roșu. Ministerul Sănătății și cel al Educației au modificat ordinul comun
Un ordin comun al ministerelor Educației și Sănătății stabilește modul în care se vor desfășura cursurile școlare în funcţie de evoluţia epidemiologică.
Articol de Radio Timișoara, 7 martie 2021, 00:59 / actualizat: 7 martie 2021, 6:02
Astfel, în scenariul roșu, adică atunci când rata de infectare cu noul coronavirus depășește 3 la mia de locuitori, dar este sub 6 la mie, vor putea participa la ore cu prezență fizică la școală toți preșcolarii și elevii din învățământul primar, precum și până la jumătate din elevii din clasele terminale.
„În situația în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori dar mai mică de 6/1000 de locuitori participarea la ore este cu prezență fizică în unitatea de învățământ pentru:
– toți preșcolarii și elevii din învățământul primar,
– elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale” – arată Ministerul Educației.
Cu toate acestea, se mai arată în document, „la nivelul localităților unde este instituită măsura carantinei zonale, nu sunt permise activitățile care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și activitatea didactică se desfășoară exclusiv online”.
Totodată, arată Ministerul Educației, „este permisă organizarea cu prezența fizică, în unitățile de învățământ din localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 6/1000 de locuitori, a: simulărilor examenelor naționale și a examenelor pentru anii terminali; evaluărilor naționale; orelor remediale pentru toate clasele”.
„Masca de protecţie este obligatorie pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi pentru studenţi şi va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior, cât şi în exterior.
La orele de specialitate din învățământul vocațional este obligatorie purtarea măștii de protecție, cu excepția orelor de studiu ale instrumentelor de suflat. În acest caz este necesară asigurarea de spații individuale pentru exersare.
Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, indiferent de vârstă, precum și în timpul tuturor orelor de educație fizică desfășurate în spații exterioare”, mai prevede documentul MS și MEN.
De menționat este că „scenariul de funcţionare al unităţii/instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referință la fiecare zi de vineri, în funcţie de evoluţia epidemiologică, cu excepția depășirii pragului de 6/1000, unde intrarea în carantină se aplică imediat”.