Școala la sat sau la oraș. O treime din elevii timișeni au început cursurile în mediul rural
O treime din cei peste 100.000 de elevi din Timiș au început școala în mediul rural.
Mai puține flori, mai puțin spectacol, mai multă simplitate. Acestea au fost, la prima vedere, principalele diferențe dintre o deschidere de an școlar la sat și una la oraș.
La școala din Găvojdia, comuna aflată lângă Lugoj, învață copiii din satele aparținătoare Lugojel, Jena și Sălbăgel. Părinții și bunicii se declară foarte mulțumiți de condiții și spun că nu văd diferențe între școala lor și una de la oraș.
“Eu am toate clasele, dintr-a opta, a șasea și a șaptea. Eu am toți copiii aici acuma la școală”, spune un bărbat din Găvojdia.
“E foarte tare, e frumoasă, e renovată, condițiile sunt foarte bune, ne bucurăm”, spune o femeie din localitate.
Alexandra Băban este profesor de matematică la Găvojdia, face naveta de la Lugoj de 20 de ani. A predat și în mediul urban, dar se simte mult mai bine la sat.
“Copiii sunt bucuroși, s-a renovat prin școală și s-a igienizat, nu sunt diferențe între mediul rural și mediu ban. Poate că undeva copiii din mediul rural sunt mult mai mult mai calmi, nu au aceeași impulsivitate. Aicea sunt copiii mult mai cuminți”, spune Alexandra Băban.
Pe de altă parte, profesoara de Informatică Loredana Ștefănescu spune că școlile de la sat au mulți elevi care concurează cu cei din mediul urban.
“Sunt copii foarte, foarte buni care pleacă de la noi și ajung la fel ca și cei de la oraș. Sunt copii care de la sat sunt mai deștept și au medii mai mari și învață mai bine decât cei de la oraș. Nu mi se pare că ar trebui să-i catalogăm pentru domiciliu”, spune Loredana Ștefănescu.
Copiii cu care am discutat nu au fost prea vorbăreți. Unii au spus totuși că se bucură că fac școala-n sat pentru că li se pare mai ușoară. Am întâlnit însă și oameni care cred că urbanul bate clar ruralul la capitolul carte.
“Eu cred că școala de la sat e mai slabă decât cea de la oraș la sat”, spune o localnică.
Diferențele se văd cel mai bine la examenele de evaluare națională. La ultimul, numărul elevilor din mediul rural care au luat note mai mici de 5 a fost de trei ori mai mare față de cel al copiilor care învață la oraș.
Articol de Radio Timișoara, 6 septembrie 2022, 07:00
Ascultați reportajul realizat de Daniel Dancea.