Studenții ajută la includerea traseelor din Banatul românesc și sârbesc în oferta agențiilor de turism
Turismul de weekend, cel cultural, cel religios şi nu în ultimul rând agroturismul sunt domenii ale zonei Banatului deocamdată puţin exploatate, dar cu mult potenţial. Sunt resursele nelimitate identificate de studenţi şi cercetători Universităţii de Vest din Timişoara în cadrul proiectului „Moştenirea vie – o resursă nelimitată pentru dezvoltarea turismului”. Coordonatorul proiectului, prof. univ. dr. Otilia Hedeșan consideră că în lipsa unui obiectiv turistic de anvergură, care să poate atrage singur un număr mare de vizitatori, promovarea celor existente deja în Banat ar trebui să fie mult mai vizibilă.
Articol de Radio Timișoara, 15 octombrie 2014, 16:53
Drept urmare, agenţiile de turism din vestul ţării ar putea include în ofertele lor trasee din Banatul românesc şi cel sârbesc. Acestea ar putea fi prezentate chiar din primăvara anului viitor si reprezinta unul din obiectivele proiectului „Moştenirea vie – o resursă nelimitată pentru dezvoltarea turismului”, coordonat de prof. univ. dr. Otilia Hedeşan.
În viitorul imediat, Camera de Comerț va solicita tour-operatorilor să participe cu reprezentanți la o serie de deplasări efective în teren, iar miza, pachetul final care va fi prezentat în primăvara anului viitor, este tocmai aceea de a oferi trasee turistice în zonele cu specific, care au fost investigate.
Echipa de studenţi şi cercetători a vizitat peste 40 de localităţi din Banatul românesc dar şi din cel sârbesc. Au întâlnit localnicii, care cu multă căldură le-au povestit despre tradiţii, i-au poftit la masă şi le-au oferit cazare în soba de drum. La ora actuală, sunt în curs de realizare hărțile pe baza pe baza cercetărilor din teren făcute de studenţii şi cercetătorii Universităţii de Vest din Timişoara.
Un reportaj realizat de Alexandra Marian, Radio Timișoara