Tehnica plastinației prin care au fost conservate corpurile din expoziția “Our Body” este folosită și la UMF Timișoara
![Tehnica plastinației prin care au fost conservate corpurile din expoziția “Our Body” este folosită și la UMF Timișoara Tehnica plastinației prin care au fost conservate corpurile din expoziția “Our Body” este folosită și la UMF Timișoara](https://www.radiotimisoara.ro/wp-content/uploads/2016/02/Our-Body-Tm-feb-42-850x479.jpg)
Articol de Radio Timișoara, 11 februarie 2016, 19:33
Exponatele sunt adevărate manuale de studiu pentru viitorii medici, mai ales că disecţiile şi studiile efectuate pe corpuri umane nu pot fi înlocuite de manuale şi machete.
Mai ales pentru cei care vor să urmeze o carieră chirurgicală este util. Au primul contact cu bisturiul, să traverseze diverse țesuturi ca să poată ajunge la țesutul țintă, iar pentru ceilalți cum structurile pe care ei le văd în anumite atlase arată în realitate și pot face comparația și să înțeleagă mult mai bine.
Este nevoie să înțelegi toate straturile anatomice pentru că în timp ce operezi practic trebuie să știi ce vine după bisturiu în jos. Ce vine sub piele, sub mușchi, care sunt nervii care trec pe acolo, pe unde trec vase, să știi pe unde să mergi, pe unde să nu mergi, ceea ce este imposibil fără disecție, fără anatomie.
Tehnica prin care rămăşiţele umane sunt conservate nu este, însă, una nouă. Inventată în anii ’80 de medicul Gunther von Hagens, plastinaţia este folosită, de câţiva ani, şi la Universitatea de Medicină din Timişoara, spune profesorul Andrei Motoc.
Având material relativ suficient de pus la dispoziție, am avut în dotare câteva aparate pe care le-am folosit în ultimii ani. În 2010 și în 2011 ne-a reușit să avem preparate plastinate.
Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara lucrează cu corpuri umane conservate tradiţional, cu manuale şi tehnologii moderne dar şi cu corpuri platinizate. Cea din urmă tehnică de conservare permite păstrarea unui exemplar, fie el parte a corpului, organ sau întreg specimenul, pentru mai multă vreme şi mai eficient, spune profesorul Andrei Motoc. Impregnarea cu polimeri permite transformarea țesuturilor biologice, fie vegetale fie animale, în piese de studiu ce păstrează structurii chiar o mie de ani, întrucât piesele nu pot fi arse sau distruse, mai spune profesorul Motoc.
Atât studenţii medicinişti cât şi publicul larg, pot vizita expoziţia Our Body până în 28 aprilie, la Bastionul Theresia din Timişoara.