Terapie online pentru perfecționiști, la Timișoara. Universitatea de Vest lansează două programe în premieră
Articol de Radio Timișoara, 14 aprilie 2016, 16:44
Un grup format din 24 specialiști de la departamentul de Psihologie al UVT a decis să vină în ajutorul persoanelor care suferă de depresie şi anxietate, dar şi a celor care suferă de perfecţiune.
Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, spune că este vorba despre două programe online inițiate de Departamentul de Psihologie al UVT. La programul dedicat celor care suferă de depresie și anxietate lucrează 14 persoane, iar alte 9 la programul “Aproape perfect”. Ambele programe sunt gratuite, a mai precizat prof. dr. Marilen Pirtea.
100 de persoane se pot înscrie în programul pentru depresie şi anxietate, şi 80 la programul „Aproape perfect”. Terapia se va face online, astfel încât să îi încurajeze pe oameni să discute despre problemele lor, în timpul lor, progmul fiind flexibil, spune psihologul Bogdan Tulbure.
Deşi mulţi ar crede că perfecţiunea este benefică, din punct de vedere psihologic este chiar o problemă, precizează psihologul Bogdan Tulbure.
Perfecționistul este o persoană care tinde să aibă niște standarde foarte înalte, dar nu neaparat înălțimea standardelor este cea mai importantă ci faptul că aceste standarde sunt rigide. El tinde, de fiecare dată, să atingă acele standarde, lucru care, în general, este imposibil. Și faptul că valoarea de sine a persoanei tinde să fie legată de performanța pe care el o are. În momentul în care nu își atinge standardul și nu ajunge acolo unde a vrut el, atunci simte cumva că nu este valoros, că a greșit, că ceva fundamental este nepotrivit cu el sau nu este competent.
Aşadar, psiholgii îi vor ajuta pe perfecţionişti să conştientizeze standardele pe care le au şi nu să renunţe la a face performanţă, ci să o facă într-un mod sănătos, susţinut pe termen lung, într-un mod realist.
Foto: cnn.com