Universitatea de Științe Agricole din Timișoara se finanțează și din producția de legume. Vor fi înlocuite serele din stațiunea didactică
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului își consolidează poziția de producător de legume pentru piața de retail din vestul țării.
Articol de Radio Timișoara, 31 iulie 2020, 12:55
Vechile sere construite pe structură metalică în perimetrul stațiunii didactice au devenit deja istorie. Ele vor fi înlocuite cu una dintre mai moderne sere din județul Timiș, spune prof. univ. dr. ing. Alin Cosmin Popescu, rectorul universității bănățene.
“Vrem să investim într-o nouă seră cu tehnologie modernă, de ultimă generație, aplicând și folosind tot ceea ce înseamnă smart agriculture, tehnologii inovative pentru monitorizare, pentru partea de control, partea de avertizare, cu sistem de telecontrol, informare de la distanță, preluarea condițiilor de mediu interne și corelarea cu ceea ce se întâmplă afară. Gândind aceste elemente, pregătim studenții pentru a vedea ce se întâmplă într-un astfel de spațiu protejat și pentru a aplica după ce vor părăsi băncile universității”, spune rectorul USAMVB.
Noua seră urmează să fie finalizată în această toamnă și, pe lângă menirea didactică, va asigura și o cantitate considerabilă de legume pentru piața supermarketurilor din zona de vest a României, activitate care va aduce sume importante la bugetul universității bănățene.
“O parte din produse le găsim în supermaket sub brandul universității noastre. La momentul acesta sunt peste 13 produse, în mod special din zona horticultură, legumicultură și fructe și o parte destul de mare din aceste produse merge spre consumul intern la cantina noastră. Sperăm anul acesta să-i dăm drumul. Din ceea ce știm, o astfel de investiție între 30 și 45 de zile ar trebuie să fie finalizată complet”, spune rectorul USAMVB, Alin Cosmin Popescu.
Noua seră ar putea să fie un câștig și în planul imaginii, consideră conducerea universității bănățene, care crede că în felul acesta va încuraja consumul de produse alimentate românești.