Universitatea de Ştiinţe Agricole va avea propriul centru de cercetare fitotehnică
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului ‘Regele Mihai I’ va avea propriul Centru de cercetare fitotehnica, destinat cercetării plantelor de câmp, de la cereale până la plante tehnice, aromatice şi medicinale.
Articol de Carla Chiu, 13 mai 2015, 15:04
‘Cercetarea noastră de la USAMVB continuă aşa cum se poate. Este foarte important că miercuri Senatul USAB a aprobat crearea unui Centru de cercetare ‘Fitotehnica’, unde vor lucra un grup de colegi, în special de la Disciplina de Fitotehnie, respectiv, cultura plantelor de câmp; aici mă refer şi la plantele tehnice, în afară de cereale şi de leguminoase, dar şi la plantele aromatice şi medicinale. Este un Centru nou pe care ni-l dorim să răspundă pe mai multe paliere vizavi de cercetarea agricolă. Sunt colegi specializaţi, cu experienţă în domeniu’, a detaliat prof. univ. dr. Gheorghe David, preşedintele Senatului USAMVB.
Acesta a subliniat că este o perioadă mai delicată pentru cercetătorii români, la modul general, pentru că sunt proiecte cu finanţare europene care trebuiau deja să se deruleze, dar ele nu prea există, pentru că nu au fost semnate, încă, liniile de finanţare.
‘Ne dorim să atragem proiecte prin Centrul Fitotehnica şi parteneri din ţară şi din străinătate. Un asemenea proiect presupune bani, câmp experimental de care ai nevoie, logistică, analiză de laborator, iar datele rebuie prelucrate în laborator pentru a putea duce la final proiectul. Tocmai de aceea dorim să amplificăm mai mult această cercetare cu parteneri din ţară şi străinătate’, a explicat David.
Interesat de cultura plantelor medicinale şi aromatice, preşedintele Senatului USAMVB, spune că el a demarat deja o cercetare pentru culturile de muştar. ‘Muştarul este una dintre plantele foarte cerute, anul trecut au fost cerinţe mult mai mari decât am putut noi să furnizăm la boabele de muştar. Merge. Este o cultură uşor de întreţinut, care necesită o tehnologie uşoară. Dar este foarte importantă şi pentru asolamente de 3-5 ani, unde se poate planta împreună cu alte culturi. Avem grâul, porumbul, soia cu suprafeţe în creştere; mai avem rapiţă şi floarea soarelui, în rest, depinde de opţiunile fiecărui fermier’, spune cercetătorul agronom.
El mai recomandă şi începerea cultivării susanului, plantă oleaginoasă foarte solicitată în industria agroalimentară. ‘O altă plantă care merge în vestul şi în sudul ţării este susanul. Cui nu-i plac halvaua cu susan sau preparate culinare, de patiserie, cu susan! Noi stăm bine la halva, cu hibrizi speciali care au calităţile cerute’, punctează Gheorghe David.
De asemenea, cercetătorul USAMVB este convins că a sosit momentul ca fermierii să dea dovadă de mai multă inventivitate şi să-şi reorienteze culturile spre plante care se cer pe pieţe, evitând să vină cu aceleaşi produse pe pieţe deja suprasaturate într-o numită cultură.
‘Am în vedere schimbarea a ceva în structura aceasta de culturi şi de a nu ajunge în blocajul acela de a avea toţi aceeaşi cultură de plante. Şi atunci, ce facem? Ni le vindem unii altora? Trebuie să avem culturi cât mai multe, amplu diversificate, cerute pe piaţa internă şi mai ales externă’, a explicat preşedintele Senatului USAMVB. (Sursa: Agerpres, foto: panoramio.com)