Istoricul Liviu Țăranu la Timișoara: Sunt tot mai puţini cei care vin să vadă propriul dosar de la Securitate
Articol de Radio Timișoara, 27 noiembrie 2019, 15:26
Articol de Radio Timișoara, 27 noiembrie 2019, 15:26
Numărul celor care vor să-şi vadă dosarul de urmărit de fosta Securitate scade, dar creşte numărul cercetătorilor din străinătate care vor să studieze dosarele.
Precizarea a fost făcută la Timişoara de istoricul Liviu Ţăranu, cercetător în cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.
“Dintre cei care vin la noi să-şi vadă propriul dosar sunt tot mai puţini, vârsta îşi spune cuvântul, unii au dispărut. Experienţele au fost emoţionante de la început, am văzut oameni care au avut reacţii foarte diferite, dar foarte dramatic când au văzut dosarul, notele, când au văzut că erau date de prieteni, soţii, membri ai familiei care îi turnau într-un fel sau altul. Reacţiile au fost de la plâns la grimase, la zâmbet scârbit. Sunt tot mai puţini cei care vin să-şi vadă propriul dosar. În schimb creşte tot mai mult numărul cercetătorilor din afara ţării, foarte mulţi tineri plecaţi la studii în străinătate se întorc şi iau teme din comunismul românesc şi evident că subiectele majore le găsesc în dosarele de la CNSAS. E foarte bine că tinerii vor să vadă ce a fost în acel trecut atât de mult controversat şi blamat’, a explicat Liviu Ţăranu.
Liviu Ţăranu participă la conferinţa internaţională cu tema ‘După 30 de ani. Moştenirea otrăvită a comunismului’, organizată de Asociaţia Memorialul Revoluţiei Timişoara.
În prezentarea pe care a realizat-o, istoricul a precizat că experienţa anilor ’50, torturile şi puşcăria pe care le-au trăit elitele noastre din România interbelică s-au impregnat ‘ca o otravă’ în memoria colectivă, pentru că supravieţuitorii au lăsat cărţi, interviuri, mărturii despre experienţa din puşcărie şi despre tratamentul la care au fost supuşi de Securitate.