Locuitorii din zona Deta așteaptă soluții pentru realimentarea cu gaz metan. OMV Petrom își arată disponibilitatea
Locuitorii din zona Deta aşteaptă soluţiile Ministerul Energiei pentru rezolvarea problemei furnizării gazului.
Articol de Radio Timișoara, 22 octombrie 2018, 13:27 / actualizat: 22 octombrie 2018, 21:47
Mii de abonaţi au rămas, din nou, fără apă caldă și căldură și sunt nevoiți să își gătească hrana la butelie, din cauza neînţelegerilor dintre OMV Petrom, care deţine sonda de la Patroş, singura productivă, şi cei doi furnizori din zonă.
Purtătorul de cuvânt Prefectura Timiş, Daniela Fetescu, spune că la întâlnirea care are loc astăzi la Ministerul Energiei, reprezentanții OMV Petrom și-au manifestat disponibilitatea de a rezolva problema în această iarnă.
“Astăzi, la Ministerul Energiei, a avut loc o întâlnire pe tema alimentării cu gaze a loalităților din zona Deta, știut fiind că mii de locuitori din Deta au rămas ieri seară fără gaz. Asta după ce, la începutul lunii, a fost sistată alimentarea cu gaze naturale a localităților Moravița, Voiteg, Stamora Germană. După o întâlnire precedentă la București, la care a participat doamna prefect Eva Andreaș, s-a rezolvat problema. Astăzi, OMV Petrom și-a arătat toată disponibilitatea de a rezolva problema pentru această iarnă și a decis să sprijine consumatorii vulnerabili. Miercuri va avea loc o nouă întâlnire la Ministerul Energiei la care va participa și doamna prefect Eva Andreaș”, spune purtătorul de cuvânt al Prefecturii Timiş, Daniela Fetescu.
Situația de la Deta, Denta, Moravita si Voiteg a intrat și în atenția Consiliului Judetean Timis.
“Situația creată în localități din sudul județului Timiș, Moravița, Deta, Denta, Voiteg, ne arată cât de greșit este că statul să nu își păstreze pârghiile necesare pentru a interveni atunci când interesele cetățenilor sunt afectate.
Întreruperile repetate de gaz din localitățile respective sunt inacceptabile și solicit companiilor implicate, fie că este vorba despre distribuitori sau producători, să nu își regleze neînțelegerile pe seama populației din județul Timiș și să dea dovadă de responsabilitate.
Profitul și rentabilitatea nu sunt argumente care să ne mulțumească din moment ce companiile nu oferă o soluție alternativă, fapt ce arată că nu au luat din timp măsurile necesare pentru ca situația actuală să fie evitată.
Cred că trebuie ca toate autoritățile județene și naționale să intervină, indiferent că au sau nu competență legală, pentru ca asemenea practici să înceteze, iar firmele să înțeleagă că județul Timiș nu este un sat fără câini.
Sper că acum toată lumea devine conștientă de ce insist atât de mult cu proiectul BRUA și cu înființarea la nivelul județului a Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară pe gaz, acestea fiind o alternativă, poate singura, prin care să oferim atât cetățenilor, cât și firmelor private o soluție la sistemul actual.
Vreau să asigur cetățenii că suntem alături de ei, le cunoaștem problemele și acționăm pentru a identifica cele mai bune soluții”, a transmis Călin Dobra.
Și compania OMV Petrom a venit cu un punct de vedere în legătură cu situația apărută în mai multe localități din sudul județului Timiș.
“Colaborăm cu operatorii rețelelor de distribuție și cu autoritățile relevante pentru oferi sprijin în identificarea unei soluții pentru persoanele afectate de întreruperea alimentării cu gaze.
În conformitate cu cadrul legal actual, obligaţia de identificare şi implementare a unor soluţii alternative de alimentare cu gaze revine concesionarilor de servicii de distribuţie la nivel local.
Încă din 2012-2013, atât autorităţile statului, cât şi operatorii reţelelor de distribuţie din zonă au fost informaţi că producţia de gaze la nivel local va scădea din cauza epuizării zăcămintelor, fiind necesară identificarea unor surse alternative de alimentare. În prezent, există o singură sondă de gaze în zonă și, în condițiile declinului accelerat al producției, aceasta nu poate acoperi consumul de gaze la nivel local
OMV Petrom face eforturi pentru a menţine continuitatea alimentării cu gaze naturale și oferă sprijin operatorilor de distribuție pentru identificarea unor soluții alternative. Mai mult, compania este disponibilă să transfere o conductă de gaze deja existentă, care ar putea fi utilizată de operatorii de distribuţie din zonă pentru a suplimenta cu volume de gaze din SNT”, se arată în comunicatul OMV Petrom.
Vă reamintim, aseară, locuitorii din Deta au ieşit în stradă nemulţumiţi pentru că pentru a doua oară în această lună au rămas fără gaz.