Miercurea Cenușii: Credincioșii catolici intră în Postul Mare cu o tradiție aparte
Credincioşii romano-catolici intră astăzi în Postul Mare, cu o tradiţie cu totul special, Miercurea Cenuşii, când preoţii le fac credincişilor pe frunte semnul crucii cu o cenunşă specială.
Articol de Radio Timișoara, 6 martie 2019, 11:19
Conform preotului paroh al celui mai mare loc de pelerinaj catolic din vestul ţării, Basilica Papală Maria Radna, Andreas Reinholz, „cu Miercurea Cenușii începe în fiecare an Postul Mare. Biserica dorește ca în acele 40 de zile de post, astăzi, această zi și Vinerea Mare, să se țină post sever și abstinență. Asta înseamnă că credincioșii adulți, care au împlinit deja vârsta de 18 ani, să renunțe în această zi la carne și să mănânce mai puțin decât într-0 zi obișnuită. Ritul punerii cenușii, care înseamnă începutul postului, ne duce la gândul de convertire”.
Pentru credincioşii catolici Postul Paştelui este ceva mai puţin restrictiv decât pentru credincioşii ortodocşi, însă, şi într-un caz şi în celălalt, foarte important este ca cei care îşi propun să ţină post, să se ţină de promisiune şi să nu cadă pradă tentaţiilor.
La Basilica Papală Maria Radna, din judeţul Arad, în Vinerea Mare se va reface Drumul Crucii pe dealul din spatele mănăstirii, pe un traseu care datează din anul 1880. La Maria Radna slujbele de Paşte sunt oficiate în mai multe limbi, printre care română, maghiară şi germană, şi mod special, în seara marelui praznic (sâmbăta), chiar şi în limba latină.