Mii de pelerini au venit de Sfânta Maria Mare la Mănăstirea Hodoș-Bodrog și la Basilica Papală Maria Radna
Mii de credincioşi vin, în fiecare an, de Adormirea Maicii Domnului, la mănăstirea Hodoş Bodrog.
Articol de Radio Timișoara, 15 august 2018, 10:20
Credincioşii spun că aici se regăsesc an de an, şi trăiesc clipe unice care îi aduc mai aproape de Sfânta Fecioară Maria. Ieri, credincionşii au refăcut Calea Crucii, au parcurs în total patru kilometri, au aprins lumânări şi s-au rugat.
Mulţi credincioşi au rămas peste noapte la mănăstire şi şi-au petrec noaptea sub cerul liber în curtea mănăstirii.
„De la Zărand am venit și vin de când am fost mică și mi-s de 62 de ani. Suntem bine aici, rămânem peste noapte aici în curtea bisericii”, spunea aseară o femeie.
Mănăstirea Hodoş-Bodrog îşi sărbătoreşte şi hramul la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
Praznicul Adormirii Maicii Domnului ne-a adunat la Mănăstirea Hodoș-Bodrog pentru a cinsti pe născătoarea de Dumnezeu și pentru a ne bucura împreună, români din țară și din străinătate, de această sărbătoare a bisericii ortodoxe. Am săvârșit slujba încununată de procesiunea numită <Drumul Crucii> sau <Calea Crucii>, o procesiune închinată Mântuitorului Isus Christos cu lungă tradiție în această mănăstire, de o sută de ani, încojurând de fapt icoana Maicii Domnului care, de asemenea, are o vechie de o sută de ani”, spune episcopul vicar al Arhiepiscopiei Aradului, Emilian Crișanul.
Mănăstirea Hodoş-Bodrog este considerată cea mai veche aşezare monastică din ţara noastră, cu viaţă monahală neîntreruptă. Prima atestare documentară a mănăstirii datează din anul 1177.
La mănăstirea Basilica Papală Maria Radna sunt aşteptaţi aproximativ 15 mii de pelerini. Aici, slujbele au început încă de sâmbătă.
„De peste trei secole vin pelerini la Maria Radna cu ocazia acestei sărbători minunate a Maicii Domnului. Vin din toate zonele Banatului, vin nu numai din județul Arad dar și din Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, alții vin din județele Bihor sau Alba. Acest fapt ne arată că, într-adevăr, oamenii au această dorință să sărbătorească la Maria Radna această sărbătoare care este una de bucurie, de speranță. Oamenii simt că de aici, de la Maria Radna, se duc acasă umpluți în suflet, ceea ce îi sprijină să facă toate lucrurile cu care se confruntă în viață”, spune parintele paroh al Basilicii Papale Maria Radna Maria Radna, Andreas Reinholz.
Sfânta liturghie solemnă este oficiată în limbile română-mahiară-germană de către noul episcop de Timişoara, Iosif Csaba Pall.