Mormintele unor oameni despre care se presupune că au fost executați de Securitate, descoprite în Caransebeș
Articol de Radio Timișoara, 25 octombrie 2019, 15:29
Articol de Radio Timișoara, 25 octombrie 2019, 15:29
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a descoperit mai multe morminte în Caransebeş, despre care se presupune că ar aparţine unor oameni executaţi de Securitate.
În cadrul celei de-a doua campanii de investigaţii arheologice, au fost găsite 11 noi morminte, la care se adaugă cele două descoperite anterior.
Săpăturile au fost făcute în zona Cercului Militar, iar din cele 13 schelete au fost preluate doar două, restul urmând să fie recuperate integral într-o campanie viitoare. La nici un mormânt nu s-au găsit resturi de vestimentaţie sau de încălţăminte.
Potrivit Institutului, la două morminte s-au descoperit obiecte de inventar funerar cu caracter religios care aparţin mediului catolic.
Parchetul Militar Teritorial Timişoara a deschis în acest caz un dosar de cercetare penală.
Clădirea care adăposteşte Cercul Militar, aflată pe strada Nicolae Bălcescu la nr. 5, a fost construită în anul 1885 ca liceu pentru fete, funcţionând cu această destinaţie până în anul 1944 când a fost trecută în administrarea Armatei. Imobilul a servit timp de câţiva ani ca sediu pentru Comandamentul Unic Teritorial Timiş, o structură militarizată a Securităţii comuniste, înfiinţată în ianuarie 1949, care a coordonat acţiunile represive îndreptate împotriva grupărilor de partizani anticomunişti din zona Banatului.
În apropiere, într-o clădire situată pe strada Horia, până prin anul 1959, s-a aflat şi sediul Securităţii din Caransebeş, iar în vecinătate se află şi fosta clădire a penitenciarului, astăzi cu destinaţie de unitate şcolară.