Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, sărbătorită pe 8 septembrie
Nașterea Maicii Domnului este una dintre sărbătorile importante ale calendarului ortodox al lunii, urmată de Înălțarea Sfintei Cruci pe 14 septembrie.
Articol de Radio Timișoara, 8 septembrie 2024, 09:43
Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică este sărbătorită pe data de 8 septembrie de către creștinii ortodocși.
Sărbătoarea marchează sfârşitul verii şi începutul toamnei, vremea se răceşte, începe migraţia păsărilor. Potrivit unei maxime populare, la această dată se schimbă pălăria cu căciula.
Maica Domnului are în calendarul ortodox nouă zile de pomenire, începând cu Buna Vestire din martie și terminând cu „Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana”, la final de decembrie.
Tradiții de sărbătoare
Mulți credincioși aleg să petreacă această zi de sărbătoare în locuri de închinare, participând la slujbe și rugându-se la icoana Maicii Domnului.
Sfânta Maria Mică este considerată ocrotitoarea femeilor, a mamelor și a copiilor.
În popor se spune că în această zi vor fi ascultate în special rugăciunile femeilor care vor să aibă copii şi ale celor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naştere uşoară.
În această zi, credincioşii ţin candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria şi împart din fructele toamnei pentru morţi.
În tradiția populară, Sfânta Maria Mică marchează începutul culesului viilor și al altor recolte de toamnă.
Pe 8 septembrie își serbează onomastica toți cei care poartă numele Maria, Marian sau alte derivate ale acestuia.
Superstiții de Sfânta Maria Mică
Potrivit tradiţiei populare, nu se fac treburi gospodăreşti, nu se spală rufe, nu se face curăţenie în casă, ca să nu se atragă răul.
Se spune că vremea din ziua de Sfânta Maria Mică prevestește cum va fi toamna și iarna. Dacă este o zi însorită și caldă, se așteaptă o toamnă lungă și blândă, iar dacă este o zi ploioasă și rece, se spune că iarna va fi grea și geroasă.