Ninsori abundente! Șoferii sunt sfătuiți să evite circulația la noapte
Vicepremierul Gabriel Oprea a recomandat populaţiei din zona de sud a ţării să evite circulaţia în cursul nopţii de duminică spre luni, în condiţiile în care se anunţă viscol puternic.
Articol de Radio Timișoara, 28 decembrie 2014, 13:59
De la noapte va urma un alt val de ninsori şi viscol puternic, fiind emisă de curând o avertizare de Cod portocaliu pentru judeţele Buzău, Brăila, Galaţi, Vrancea, Bacău, Vaslui, Prahova, Dâmboviţa, Ialomiţa şi Argeş. Prima recomandare pe care o avem de transmis populaţiei din zona de sud a ţării – Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei – este de a evita circulaţia în această noapte. În situaţiile absolut necesare, recomandăm conducătorilor auto care pleacă la drum să aibă carburant suficient, să aibă o rezervă de hrană, de apă, pentru că există riscul apariţiei unor blocaje în trafic
Vicepremierul a adăugat că în ultimele 24 de ore forţele MAI s-au mobilizat astfel încât nu s-au înregistrat ‘persoane izolate din cauza zăpezilor sau persoane dispărute’ şi nici nu s-a impus închiderea unor drumuri naţionale sau judeţene.
Conform mesajelor de avertizare cu cod galben şi cod portocaliu, emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (http://www.meteoromania.ro/anm/?page_id= 92). se vor semnala ninsori, intensificări ale vântului, precipitaţii şi polei (cu preponderentă în judeţele Buzău, Vrancea, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Vaslui, Bacău şi în zona de munte a judeţelor Argeş, Dâmboviţa şi Prahova).
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă conducătorilor auto să evite efectuarea deplasărilor în zonele aflate sub avertizare. În caz contrar, șoferii trebuie să pornească în călătorie numai după ce s-au interesat cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgă şi situaţia meteorologică existentă. Conductării auto trebuie să aibă echipat autovehiculul corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope de iarnă, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare – dezaburire funcţional etc.).
În timpul deplasării, cei de la volan trebuie să manifeste prudenţă sporită, să circule cu viteză redusă, să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculele dinainte, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, să nu frâneze sau să vireze brusc şi să utilizeze, cu precădere, frâna de motor.
Vântul puternic poate influenţa mersul autovehiculelor, provocând schimbări bruşte de traiectorie, mai ales la trecerea pe lângă autovehicule de dimensiuni mari. De aceea, recomandăm prudenţă sporită şi conducerea cu ambele mâini fixate pe volan.
Este, de asemenea, obligatoriu ca toţi conducătorii auto să respecte indicaţiile şi recomandările poliţiştilor rutieri care acţionează pe arterele pe care se circulă îngreunat din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile şi să permită accesul utilajelor de deszăpezire