Nutriționiștii recomandă vegetalele în locul produselor ‘de post’ nocive. Care sunt prețurile legumelor și verdețurilor în piețele timișorene?
Postul Paștelui și sosirea primăverii îi determină pe tot mai mulți oameni să își adapteze regimul alimentar în așa fel încât să respecte tradițiile dar și să profite de produsele de sezon. Postul reprezintă atât o perioadă de curățire spirituală, dar și de detoxifiere a organismului.
Articol de Radio Timișoara, 7 martie 2015, 09:08
Nutriționiștii atrag atenția, însă, că anumite produse preparate pentru perioada postului ne pot face mai mult rău decât bine.
Irene Alexoi, specialist în nutriție, spune că nu sunt indicate sortimentele de pateuri, care deși nu sunt făcute din carne, eticheta demonstrează că ele conțin subsanțe mult mai dăunătoare pentru organismul nostru.
Postul înseamnă curățenie, nu introducere de substanțe nocive înapoi în organism.
În perioada postului, organismul este privat de proteinele din carne, lapte și ouă, care pot fi, însă, înlocuite, spune Irina Alexoi, nutriționist.
Dacă noi știm să folosim proiteinele vegetale și unde găsim proteinele vegetale – linte, fasole, năut, mazăre, fasole verde, semințe, nucifere, ma refer la nuci, migdale – noi avem proteinele asigurate. Și sunt anumite combinații alimentare care ne dau toți aminoacizii necesari, acea proteină complexă, de exemplu dacă combinăm cerealele cu leguminoasele.
Nutriționiștii îi mai sfătuiesc pe cei care țin postul să profite de dezlegările la pește pentru a oferi organismului proteinele neceare.
Dacă legumele și verdețurile reprezintă nu lipsesc din alimentație, în această perioadă, piețele timișorene sunt pline de salată, spanac, ceapă verde, urzici și ridichi. Cumpărătorii spun că prețurile nu li se par foarte ridicate.
Venind postul, de obicei prețurile cresc. Dar sunt OK, nu foarte mari, pentru orice buzunar.
Manânc și urzici, și ceapă, de toate pentru detoxifierea organizmului, pentru sănătate…
Cumpărăm salată verde, ceapă verde, ridichi, fructe.
Comercianții își aduc aminte că în alți ani vânzările mergeau strună, după începerea postului. Acum, însă, se plâng că vânzările nu au crescut deloc. Principalele cauze pentru vânzarea slabă, spun ei, sunt lipsa banilor, dar și concurența marilor magazine.
Spanacul merge cel mai bine și ceapa verde. Spanacul, între 8 și 10 lei. Dacă nu merge la 10, merge la 8 lei.
Ceea ce e de sezon, verdețuri, ceapă verde, spanac, ridichi, produsele de sezon, produsele românești.
Merge prost, nu mai merge piața cum mergea înainte. Nu mai are lumea bani, merge la supermarket.
Foarte slab, nu slab.
Anii trecuți, prețurile legumelor și ale verdețurilor creșteau în perioada postului. De data aceasta, comercianții nu au mai majorat prețurile, astfel că salata costă între 2 lei și 3 lei bucata, un kilogram de spanac se vinde cu 8 până la 10 lei, în timp ce pentru o legătură de ridichi vânzătorii cer între 2 lei și 2,5 lei.