Obiceiuri în Banat în preajma Anului Nou
Bănățenii sunt atenți, în continuare, la obiceiurile și superstițiile din preajma Anului Nou. Oamenii din această zonă au grijă să respecte tradiția populară și pe cea creștină pentru ca în noul an să fie sănătoși și feriți de rele.
Articol de Radio Timișoara, 31 decembrie 2017, 13:39
În ajun de An Nou, copiii pornesc cu Plugușorul pe la casele vecinilor, vestind trecerea în noul an. Oamenii relatează că, până la Bobotează, se mănâncă doar carne de porc pentru a avea un an bogat și pentru că portcul “nu merge înapoi”. De asemenea, se consumă pește, uneori stufat de iepure – pentru a fi sprinteni – dar niciodată carne de pasăre care poate aduce risipa.
Maghiarii pregătesc plăcintă cu dovleac, pentru a întinde norocul, și prăjituri cu nucă sau ciocolată pentru a avea o viață dulce.
Pe lângă citirea vremii în foile de ceapă, în noaptea dintre ani se ghicesc ursitele fetelor şi flăcăilor, se poartă bani în sân pentru a avea tot anul bani, se binecuvântează animalele din grajduri pentru a fi ferite de boli şi pentru a da lapte şi pământurile – pentru a da rod bogat.
Zorii noului an sunt deschise de copiii care vin cu Sorcova şi le fac gazdelor urări de sănătate şi belşug iar prima persoană care intră în casă trebuie să fie bărbat, care să păşească cu piciorul drept, pentru a aduce prosperitate şi bună înţelegere.
Sursa: Agerpres/ Foto: infocs.ro