Orșova a rămas fără apă potabilă după problemele apărute la priza de captare de la Topleţ
Furnizarea apei potabile în municipiul Orşova a fost întreruptă duminică, din cauza problemelor care au apărut la priza de captare a apei de la Topleţ.
![Orșova a rămas fără apă potabilă după problemele apărute la priza de captare de la Topleţ Orșova a rămas fără apă potabilă după problemele apărute la priza de captare de la Topleţ](https://www.radiotimisoara.ro/wp-content/uploads/2015/10/robinet-apa-850x479.jpg)
Articol de Radio Timișoara, 4 mai 2020, 08:53
Prefectura Mehedinți anunță că, din cauza precipitaţiilor abundente care au căzut în utimele ore, apa are un grad mare de turbiditate, ceea ce o face improprie consumului casnic.
„La priza de captare din localitatea Topleţ (judeţul Caraş – Severin) a apărut un fenomen inexplicabil, un grad mare de turbiditate al apei, un fenomen de aluvionare excesivă. Nu ştim din ce motiv s-a petrecut acest lucru, se pare că din cauza precipitaţiilor abundente, dar s-ar putea şi din cauza unor mişcări tectonice. Am dispus, împreună cu DSP Mehedinţi, oprirea temporară a alimentării cu apă a municipiului Orşova, pentru că reprezintă în momentul de faţă un pericol pentru sănătatea orşovenilor, urmând ca ISU Mehedinţi şi autoritatea publică locală să asigure apa menajeră”, spune prefectul Cristinel Pavel.
Inginerul Cornel Meilescu, expert hidrogeolog, spune că ceea ce s-a întâmplat duminică la Topleţ este un fenomen excepţional.
„Izvorul carstic de la Bîrza este un izvor destul de stabil din punct de vedere fizico-chimic. Ceea ce s-a întâmplat acum este un fenomen cu totul excepţional. Cauzele sunt naturale, iar fenomenul va dura ceva timp până se reduce această creştere a suspensiilor. Izvorul are o zonă destul de largă, el captează ape de peste 20 de km ca distanţă din Munţii Mehedinţi şi Podişul Mehedinţi. În toată această succesiune de galerii posibil să se fi acumulat cantităţi mari de mâl şi ceva fenomene naturale au dus la mişcarea posibil a acestora, iar apele au spălat şi au ajuns la izvor”, a precizat ing. Cornel Meilescu.