Pacientul decedat din Timiș, fiind confirmat cu Covid 19, nu a recunoscut că era în izolare la domiciliu
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, aseară, moartea unui pacient în vârstă de 49 de ani din comuna timişeană Liebling. Potrivit acestora, pacientul avea boli cronice preexistente: poliartrită reumatoidă și hipertensiune arterială, iar teste făcute de medici au arătat că era infectat cu coronavirusul SARS Cov2. Pacientul a declarat că nu a călătorit în străinătate și nici nu a fost contact al unei persoane pozitive. În realitate, bărbatul nu de mult s-a întors dintr-o zonă care impunea izolare la domiciliu, împreună cu familia sa numeroasă. În toate contactele pe care le-a avut cu medicii din Timişoara acesta a minţit, spune managerul Spitalului Judeţean Timişoara, Raul Pătraşcu.
Articol de Radio Timișoara, 27 martie 2020, 07:11
“Pacientul era oficial în izolare la domiciliu, dar el s-a prezentat singur în data de 21 martie, la ora 8:00, la UPU a Spitalului Județean, a negat că a călătorit sau că a avut un contact, nu a menționat că era izolat, a completat acel formular pe proprie răspundere în care a mințit. UPU a pus diagnosticul de pneumonie acută clinic și radiologic și l-a trimis la Spitalul <Victor Babeș> pentru consult de specialitate și tratatement. La insistenţele pacientului, acesta a refuzat transferul cu ambulanţa şi a dorit să meargă cu mijlocul de transport propriu. <Victor Babeș> a confirmat diagnosticul și a prescris tratament”, spune Raul Pătrașcu.
Managerul Județeanului mai spune că în data de 24 martie a venit cu ambulanța la UPU Județean la ora 4:00 dimineața, acuzând dispnee. I s-a administrat ventolin și i s-a crescut doza de antibiotic, iar peste două ore a plecat cu starea ameliorată.
În data de 25 martie, medicii de pe ambulanţă care au fost chemaţi din nou la Liebling, au recoltat probe de exsudat pentru Covid. A doua zi, testul a ieşit pozitiv. DSP a sunat să anunţe pacientul, însă familia a comunicat decesul.
Managerul de la Spitalul Judeţean susţine că nu sunt motive de îngrijorare legat de contactul medicilor cu pacientul.
“Noi avem circuite separate la UPU şi medicii care au interacţionat cu dânsul au purtat echipament de protecţie. Prima dată au avut mască, mănuşi şi halat de protecţie. Şi dânsul a venit cu mască. Iar a doua oară medicii aveau echipamentul complet. A intrat în contact cu foarte puţini, acum se face o anchetă pe această temă”, a mai completet Raul Pătraşcu.
Până la această oră, conform Grupul de Comunicare Strategică, numărul total al deceselor persoanelor confirmate cu coronavirus a ajuns la 23.