Peste o mie de porții de mezeluri tradiționale preparate la Pomana Porcului de la Pecica
Un adevărat festin culinar a avut loc în Arad unde s-a desfășurat concursul internațional de mezeluri, Pomana Porcului.
![Peste o mie de porții de mezeluri tradiționale preparate la Pomana Porcului de la Pecica Peste o mie de porții de mezeluri tradiționale preparate la Pomana Porcului de la Pecica](https://www.radiotimisoara.ro/wp-content/uploads/2019/12/ARADCU-00-POMANA-PORCULUI-PECICA-DUM29DEC-6.jpeg)
Articol de Radio Timișoara, 29 decembrie 2019, 19:21 / actualizat: 30 decembrie 2019, 6:27
Au fost sacrificați cinci porc de 100-120 kg, iar zeci de măcelari pricepuţi din Arad şi Ungaria au preparat cârnaţi, caltaboşi şi jumări. În final, cca 1.200 de porţii de mâncare au putut fi gustate gratuit.
Concursul de preparare a produselor tradiționale care are loc în oraşul Pecica, din judeţul Arad, a început în cadrul unui proiect transfrontalier și a devenit un obicei pentru promovarea tradiției gastronomice. Câteva zeci de măcelari din 5 echipe din România şi Ungaria intră în concurs.
Competiția are loc după Crăciun pentru ca și cei care au ținut post să se poată bucura de bucatele pregătite.
Concursul organizat de către Primăria Oraşului Pecica a ajuns la cea de-a zecea ediţie.
În vestul ţării, pomana porcului sau prospăta de porc, cum se mai spune prin zonă, este o mare tradiţie, iar secretele se transmit din tată în fiu. Măcelarii spun că nu doar priceperea lor, ci şi condimentele utilizate, dau gustul unic al acestor mezeluri. Unii gătesc foarte picant, după reţete luate de la vecinii din Ungaria.