Poliția Arad confirmă legătura dintre starea elevilor și deratizare
Poliția Arad a confirmat existența unei legături directe între starea elevilor intoxicați de la Liceul German și dezinsecția efectuată de o firmă din Deva.
Articol de Radio Timișoara, 14 ianuarie 2020, 17:27
Un control al ministerului Sănătății arată că una dintre substanțele folosite este interzisă din aprilie 2019, iar o altă susbstanță ar fi fost folosită în doze de patru ori mai mari decât ar fi normal.
Reprezenții Ministerului Sănătății confirm că nu s-au simțit bine nici ei după ce au intrat în clădirea liceului cu probleme.
“După patru zile, aerul este irespirabil și eu am aceleași simptome ca și copiii internați în momentul – iritația gâtului, tegumentului la nivelul mâinilor. Am stat foarte puțin ca să vedem despre ce este vorba și să facem recomandări, să se facă curățenie și abia după două zile să deschidem din nou școala”, spune Mioara Coman, director Inspecția Sanitară de Stat din Ministerul Sănătății.
40 de elevi cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani care învață într-o clădire a Liceului German „Adam Muller Guttenbrun” din Arad au ajuns, luni seara, la UPU cu iritații pe piele, la ochi și dureri abdominale, după ce vineri la școală a avut loc o acțiune de dezisecție, dezinfecție și derartizare. Dintre copiii care au venit la spital, 14 au rămas internați.
Primele informații mai arată că cei mai mulți copii intoxicați ar fi din aceeași clasă, iar când au auzit de la colegii lor că ar acolo ar exista un miros puternic, ceilalți copii s-au dus și ei încăpere să vadă ce se întâmplă și s-ar fi intoxicat și ei.
Autoritățile au început o serie de anchete, iar școala a fost verificată de pompieri cu echipajul de cercetare chimică radiologică bacteorologică și nucleară.
Poliția Arad, care confirmă legătura directă între intoxicațiile suferite de elevi și deratizare, a deschis dosar penal în acest caz. Potrivit autorităţilor, cercetările sunt făcute pentru vătămare corporală din culpă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, și trafic de produse sau substanțe toxice.
Conform unor informații, falsul vizează faptul că dezincecția apare în acte ca fiind efectuată în cursul lunii decembrie, dar în realitatea a fost realziată, vineri, 10 ianuarie.
Patronul companiei de Deva, care a efectuat dezinfecția, neagă orice acuzație, susține că substanțele sunt omologate și au fost aplicate corespunzător, iar ca dovadă, spune că s-au folosit aceleași proceduri și în școli din Alba, fără a exista probleme. În ceea ce privește diferențele de dată din procesele verbale, acesta spune că inițial dezifecția trebuia făcută în decembrie, și atunci s-au întocmit actele, dar școala ar fi cerut ca activitatea să fie amânată pentru ianuarie.
Astăzi și mâine, mai multe femei de serviciu spală cu apă, din două în două ore, clădirea, inclusiv pereții. Clădirea școlară în care au existat probleme va fi închisă și miercuri. Polițiștii și procurorii continuă cercetările în acest caz.