Poluare cu apă de santină pe Dunăre

Foto: expressdebanat.ro

Articol de Radio Timișoara, 29 octombrie 2019, 16:56
Foto: expressdebanat.ro
Articol de Radio Timișoara, 29 octombrie 2019, 16:56
O poluare cu apă de santină produsă, în acestă dimineaţă, pe Dunăre, între Pârva Reca şi Măceşti, a fost anihilată de autorităţile de gospodărire a apelor şi cu ajutorul cetăţenilor.
Specialiştii s-au deplasat în teren, la scurt timp, de la anunţarea unei pete petroliere de aproape un kilometru lungin’me, au aplicat material absorbant şi au construit un baraj pentru a minimiza pericolul.
“Echipele noastre au acționat cu patru bărci, o barcă a noastră, două bărci de la cetățenii riverani cu Dunărea și o barcă de la Parcul Național Porțile de Fier. Împreună cu Garda de Mediu, cu colegii de la Parcul Național, de la Poliția de Frontieră din zonă s-au făcut baraje plutitoare în jurul petei respective și a fost împrăștiat material absorbant pe toată suprafața. La această oră, pata a fost anihilată, colegii noștri au rămas în zonă și supraveghează în continuare posibilitatea apariției unor noi pete de ulei în această zonă. Nu a fost găsit poluatorul”, spune directorul Administraţiei Bazinale Ape Banat, Titu Bojin.
Titu Bojin a mai spus că, până mâine, situaţia ar trebui să fie rezolvată, iar zona contaminată să fie curăţată.
Apa de santină este folosită pentru balastarea navelor, iar când nu mai este nevoie de ea, unii o aruncă direct în Dunăre, fără a o descărca în port, unde această operaţiune ar genera costuri.
Astfel de pete pot afecta atât fauna cât şi flora acvatică, din zona de contaminare. Deversarea din prezent însă nu este considerată a fi una periculoasă.