Povestea arhitectului din Deva, şcolit la Viena, care a proiectat pasarela spectaculoasă peste Bega
Un tânăr arhitect născut la Deva, dar şcolit la Viena este cel care semnează proiectul pasarelei pietonale ce va fi ridicată peste Bega, parte a proiectului imobiliar ISHO, alături de podul pentru maşini.
Articol de Radio Timișoara, 19 octombrie 2017, 13:41 / actualizat: 5 martie 2018, 19:12
Tânărul arhitect devean este absolvent Facutăţii de Arhitectură din Timişoara, cu o specializare de tip master, dar ceva mai coplexă, timp de 3 ani şi jumătate, la Viena. Pregătirea lui acolo s-a derulat sub îndrumarea unui arhitect valoros, creditat de Universitate, şi într-o manieră mult diferită faţă de cum vedem noi cursurile, povesteşte Bogdan Zaha.
“Practic este un studio vertical în care lumea este încurajată să lucreze în echipă şi diploma se face individual. Echipele astea sunt formate din lume care nu contează în ce an e, deci e un studio comun în care toată lumea lucrează la comun. Asta e chestie faină”, povesteşte Bogdan Zaha.
Bogdan Zaha a lucrat mai mulţi ani la unul dintre cele mai renumite birouri de arhitectură din lume, Zaha Hadid Architects din Londra. Aici a fost implicat în peste 30 de proiecte internaţionale, între care şi cel al aeroportului din Beijing, care în 2018 va fi cel mai mare aeroport din lume.
“Recomand oricui, cred că e cea mai complexă experienţă pe care poţi să o ai în domeniu. Sunt proiecte în China, în Orientul Mijlociu, în America de Nord, America de Sud, în Europa…”, spune tânărul arhitect.
În ce priveşte proiectul de la Timişoara, Bogdan Zaha ne asigură că pasarela va fi absolut spectaculoasă.
“Este un proiect foarte interesant. Cred că poate să aducă un beneficiu real pentru că pe canalul Bega nu există, din păcate, un acces la apă decât în locuri restrânse în zona Catedralei şi cam atât, în rest e blocat de blocat de foste ştranduri. Modul acesta fluid de abordare face ca toate lucrurile să se lege, ideea arcului simplu care vine şi crează vortexul pe malul nordului care ne duce jos şi crează un amfiteatru orientat spre sud”, explică Bogdan Zaha.
Bogdan s-a întors deocamdată la Viena, pentru a lucra la un proiect de cercetare în cadrul Institutului de arhitectura – Univesitatea de Arte Aplicate, un proiect asociat cu biroul Zaha Hadid.
Ascultaţi reportajul realizat de Ştefan Both:
Foto coperta: Facebook arhiva personala