Povestea samaritenilor bănățeni. Tineri care ajută oameni disperați însă au câteva condiții esențiale
Un grup de tineri bănăţeni sunt autorii unor acte de binefacere inedite. Tinerii refuză să-şi facă cunoscute identităţile, susţinând că nu fac actele de caritate pentru a-şi face publicitate. Fac publice cazurile pe platformele sociale, acolo unde li se alătură alte persoane dornice să ajute, însă niciodată nu cer bani, ci doar mână de lucru şi materiale.
Articol de Radio Timișoara, 18 iunie 2018, 12:17
Sebastian, omul care cordonează grupul a acceptat destul de greu să stea de vorbă cu noi, cu condiţia să nu îi dezvăluim identitatea. Şi-au început activitatea în urmă cu patru ani, intervenind pentru un caz deosebit şi ajutând o familie care trăia, în plină iarnă pe câmp. În mai puţin de o lună de zile le-au găsit o casă, pe care au renovat-o şi au dotat-o cu tot ce e necesar traiului zilnic.
„La cazul de la Găvojdia, un grup de oameni au găsit în câmp o familie. Stăteau pe o canapea în luna decembrie și mama lor tăia scaieți ca să facă focul să se încălzează, să nu înghețe. Așa o mobilizare mare a fost încât am strâns alături de noi 1.800 de persoane. Așa le-a rânduit Dumnezeu că în fiecare zi venea cineva”, a povestit Sebastian.
În 23 de zile, familia respectivă a intrat în casă, chiar în seara de Ajun. Succesul şi satisfacţiile primului caz i-a făcut pe tineri să continue. Au urmat alte cazuri, în care au venit alţi şi alţi oameni aproape de ei.
„Cel mai important lucru a fost că am creat o platfomă online prin care noi țineam legătura noi între noi, ca membri. Proiectul de la Găvojdia a durat cam doi ani de zile, au fost certuri, au fost necazuri, au fost bucurii, dar toate acestea nu au făcut decât să ne țină împreună. După doi ani de zile a mai apărut un caz, după care mai un caz”, povestește Sebastian.
Tinerii s-au constituit într-o asociaţie, căruia i-au dat numele “Sf. Ştefan”, pentru că în activitatea pe care o fac s-au lovit la un moment dat de situaţii în care au avut nevoie de tot felul de documente, care nu puteau să fie eliberate decât de o organizaţie. Pe lângă faptul că nu cer bani, tinerii samariteni din Asociaţia Sf. Ştefan mai au câteva principii la care ţin. Până acum s-au implicat în cinci cazuri, însă din unul s-au retras. Nu ajută oameni leneși, alcolici sau oameni care nu vor să-şi trimită copiii la şcoală.
„Majoritatea cazurilor au un grad de sărăcie avansat și atunci vrem să batem monedă pe partea de educație. Dacă nu își duce copiii la școală, dacă nu îi lase să învețe, dacă nu îi educă, noi ne retragem din proiect. Dacă este rea-voință sau dacă le găsim un loc de muncă și nu vor să meargă să mucnească, ne retragem”, spune Sebastian.
În prezent, tinerii din Asociaţia Sf. Ştefan sunt implicaţi în alte două cazuri: o familie cărora le-a ars casa şi alta a cărei casă se prăbuşeşte efectiv peste ei. Au planuri mari de viitor! Vor continua să ajute familiile aflate în nevoi, dar vor să-şi facă un sediu la asociaţie, la fel cum îşi doresc să deschidă un centru cu tot felul de activităţi de sprijin, care să fie acordate gratuit persoanelor aflate în nevoie.
Ascultați reportajul realizat de Manuela Stănescu și Daniel Groza: