Povestea tinerei care a revenit în România ca să ajute oamenii. A pus bazele unui serviciu de asistență la domiciliu în Timișoara
Articol de Radio Timișoara, 20 martie 2023, 07:00
Conform datelor oficiale ale Ministerului Românilor de Pretutindeni, peste 5,6 milioane de români trăiesc în diaspora, iar românii continuă să plece în număr mare. Potrivit statisticilor, în fiecare zi pleacă trei medici din România.
Cazul Anei Maria Vlas, în vârstă de doar 27 de ani, este complet diferit. Născută în Dorohoi, județul Botoșani, a plecat cu părinții în Italia de la 9 ani, unde a început o viață nouă. După ce a absolvit Facultatea de Asistenți Medicali din Bologna, ceva a tras-o spre România, mai exact la Timișoara.
“De la începutul facultății îmi plăcea ideea să mă întorc în țară. Nu știam exact pentru ce și cum, pentru că părinții oarecum nu încurajau ideea aceasta. Dar mie îmi plăcea ideea să mă întorc în țară. Voiam ori Timișoara, ori Cluj, pentru că, la nivel național, mi se păreau orașele cu cele mai multe oportunități. Am ales Timișoara, deoarece în ultimul an de facultate l-am cunoscut pe prietenul meu și între Timișoara și Cluj s-a cam limitat către Timișoara”, spune Ana Maria Vlas.
Primul job din Timișoara a fost la o casă de bătrâni, apoi s-a angajat la o creșă de stat. Lucra însă deja la proiectul ei de vis, un serviciu medical la domiciliu.
“Au început acuma, după pandemie, să ia amploare și în România. Avem mai puțină încredere în sistemul sanitar, din păcate. Am văzut că pacienții fug de spital, fug de principiul de stat și îmi pare rău toți. Se pune accentul că lipsește aspectul economic. Nu. Este în primul și în primul rând de empatie, respect față de om. Am decis să înființez această firmă și să ofer servicii reglementate”, spune tânăra.
Ana Maria Vlas a început singură, avea un sediu, iar când primea telefoane își lua rucsacul în care are echipamentul medical, urca în mașină și pleca la pacient acasă, oferind tratamente. Acum mai are în echipă cinci colaboratori.
“Oferim administrarea de tratamente intravenoase, perfuzii,, injecții intramusculare, pansat după ce ieși din spital, pentru că găsim mulți pacienți care în momentul în care au terminat activitatea propriu-zisă în spital, vin abandonați acasă. Acoperim și Timișoara și de jur împrejur, Moșnița și Giroc, și Ghiroda, Dumbrăvița și toate. Pentru recoltare de analize, avem contract cu un laborator la care putem să ducem în toate analizele”, spune Ana Maria Vlas.
Tânăra asistentă este însă îndrăgită în fiecare casă în care intră. Profesionalismul, empatia și blândețea ei i-au cucerit pe timișoreni.
“Mama mea este foarte greu transportabilă, în sensul că se mișcă foarte greu, are o are peste 80 de ani și, sinceră să fiu, sunt foarte bucuroasă de decizia pe care am luat-o. Este un om dedicat, este vocația pentru care a venit pe pământ, sunt convinsă de asta. Modul de a se comporta, sfaturile, blândețea pe care o arată unui om pe care îl vede prima dată și care știe că are nevoie de niște vorbe frumoase, de niște gesturi frumoase. Pe mine m-a impresionat, chiar nu credeam că mai există astfel de oameni în societatea în care trăim”, mărturisește o timișoreancă.
Cei care au apelat la acest serviciu spun că au fost scutiți de stresul de a merge la un spital, să stea în trafic și la cozi pentru o injecție, o perfuzie sau pentru analize.
“Medicul familiei mi-a recomandat-o, că soțul meu a trebuit să facă 15 zile de perfuzii cu vitamine și așa am contactat-o și între timp a mai venit să-i recolteze sânge, că soțul meu se deplasează mai greu. A venit la recoltat de sânge. Are sondă urinară. Este foarte bună, nu bună. Are o mână extraordinar de bună, lăsând la o parte faptul că ea este un om minunat. Soțul meu are două operații pe coloană și o proteză de șold și merge cu o cârjă, deci se deplasează mai greu”, spune o altă timișoreancă.
Când e vorba de sănătate, nu mai contează câți bani dai. Acest răspuns l-a primit Ana Maria de foarte multe ori și a părut rău când l-a primit pentru că a găsit persoane pentru care 100 lei înseamnă foarte mult.
Ascultați reportajul realizat de Ștefan Both: