Premiile Societății Timișoara. Emilia Șercan: Premiul acesta reprezintă enorm; am crescut cu gândul că voi fugi din țară
Premiile Societății Timișoara pentru anii 2022 și 2023 au fost decernate astăzi, odată cu aniversarea a 34 de ani de la lansarea Proclamației de la Timișoara.
Articol de Radio Timișoara, 16 martie 2024, 19:41
Festivitatea de decernare a premiilor Societății Timișoara din acest an a înregistrat o premieră. Premiul „Speranța” nu a ajuns la o persoană.
Orașul Timișoara a fost premiat pentru cea mai însemnată contribuție la instaurare a democrației, de strămare a structurilor comuniste și menținerea speranței,
“Vorbim de Timișoara, oraș multietnic, vorbim de provocările care sunt acum în fața noastră și asociind cu anul trecut, care a fost un an al Timișoarei, fiind Capitală Culturală Europeană, ne-am gândit că este cel mai nimerit să primească acest premiu chiar orașul Timișoara”, spune președintele Societății Timișoara, Florian Mihalcea.
Pentru anul 2022, premiul “Speranța” a fost decernat președintei Republicii Moldova, Maia Sandu.
Premiul “Alexandra Indrieș” a fost acordat jurnalistelor Melania Cincea și Emilia Șercan, dar și profesorul universitar Ioan Stanomir.
„Am crescut cu gândul că voi fugi din țară”
Venită la Timișoara pentru ridicarea premiului, jurnalista Emilia Șercan a făcut o mărturisire pe un subiect despre care nu am mai vorbit public până acum.
“Premiul acesta reprezintă enorm pentru mine, mai ales pentru că am crescut cu gândul că, la majorat, când voi face 18 ani, voi fugi din țară. Aveam 13 ani la Revoluție și pentru mine perioada respectivă a reprezentat o perioadă de foarte mari traume emoționale, aș putea să spun. În clasa a III-a am avut primul diferent cu învățătoarea mea, apoi în clasa a VII-a am refuzat să mai fiu șef de grupă, lucru care mi-a atras, bineînțeles, o mulțime de probleme la școală. Din fericire, a venit foarte repede Revoluția. Probabil că lucrurile pe care eu le-am înțeles atunci, cât de importantă este libertatea, perioada respectivă pentru mine a fost definitorie. Cred că de asta și fac ceea ce fac acum astăzi. Sunt lucruri pe care public nu le-am mai spus niciodată”, a mărturisit Emilia Șercan.
Vladimir Tismăneanu: Proclamația de la Timișoara, adevărata cartă a Revoluției
Politologul Vladimir Tismăneanu a primit titlul de membru de onoare al Societății Timișoara. De la Washington, Vladimir Tismăneanu a transmis un mesaj video în care a subliniat importanța Proclamației de la Timișoara, lansată în urmă cu 34 de ani.
“Despre Proclamația de la Timișoara am scris în repetate rânduri și am identificat public cu litera și cu spiritul acestei proclamații. E vorba de un document fundamental. Proclamația de la Timișoara a fost adevărata cartă a Revoluției române din decembrie 1989”, a transmis Vladimir Tismăneanu.
În cadrul ceremoniei de decernare a premiilor Societății Timișoara, istoricii Dorin Dobricu și Armand Goșu au primit premiul “Oscar Berger”, iar istoricul Stephane Courtois a fost răsplătit cu premiul “Ion Monoran”.
Premiul “Punctul 12 al Proclamației de la Timișoara” i-a revenit Lidiei Gheorghiu-Bradley.
În fine, premiul “Secera și ciocanul”, pentru efortul depus pentru conservarea și susținerea sistemului și structurilor neo-comunistă în România, le-a fost acordat istoricul lui timișorean Victor Neuman și consilierului prezidențial Gheorghe Angelescu.
Reporter: Daniel Dancea