Preparatele tradiționale din pește, un adevărat magnet pentru turiștii care vin în Clisura Dunării
Clisura Dunării atrage ca un magnet turiştii pentru peisajele minunate, dar şi pentru preparatele din peşte.
Articol de Radio Timișoara, 23 august 2018, 10:25
E bine ca la pomul lăudat să nu te duci cu sacul, spune un vechi proverb românesc. Pește este în Dunăre, dar nu ca altădată, spun la rândul lor pescarii din Coronini.
“Mai înainte a fost, dar acum nu mai e așa. Și cu poluarea asta…”, spune un bătrân pescar din Coronini.
“Când este, când nu este, când bate vântul nu este. Caras, somn, fitofag, crap românesc, plătică”, spune un alt pescar din zonă.
Prețul plătit de centrele de colectare nu este unul motivant, dar pentru mulți locuitori de pe Clisura Dunării pescuitul reprezintă unica sursă de venit.
“Asta e pâinea noastră. Mi-a și plăcut, dar de aici trăim”, spune un pescar din Coronini.
Tot la Coronini am aflat că cel mai frumos înoată pește în oala cu apă.
“Legume, morcovi, țelină, țelină verde, ceapă tocată mărunt, se face o căleală cu ulei, se pune după aceea în oală și se pune apă după măsură. Apă curată de la robinet. Problema e că unii mai fac cu apă de Dunăre, dar e tulbure, conține calcar. După aceea se pune apa peste căleală și apoi pește, când fierbe. La ciorbă folosim caras și plătică, de plătică e cel mai gustos. Capete de somn, codițele se toacă. Un cățel sau doi de usturoi când e aproape gata. Unii o strecoară, dar unii nu. Normal ar fi să o strecoare să nu fie oase prin ciorbă. Am uitat să spun de boia de ardei, pătrunjel, mărar”, spune bătrânul pescar din Coronini.
Cu toate că e greu de prins, odată ajunși în Clisura Dunării, peștele merită căutat.