Prima grădină terapeutică din România
În incinta Spitalului de Psihiatrie din Mocrea, judeţul Arad, a fost inaugurată prima grădină terapeutică din România, pentru tratarea afecţiunilor celor internaţi, aproximativ 40 de pacienţi fiind incluşi în acest proiect, a informat managerul spitalului, Monica Pele,
Articol de Radio Timișoara, 11 iunie 2014, 00:09
Proiectul a fost dezvoltat de Spitalul de Psihiatrie Mocrea, în colaborare cu inginerul peisagist Marcela Nicşanu. Grădina se întinde pe o suprafaţă de 1.500 m.p., unde au fost plantate circa 3.000 de plante (flori, plante aromatice, arbuşti – cu proprietăţi terapeutice). De asemenea, au fost amenajate alei şi o pergolă. Valoarea proiectului se ridică la 30.000 de lei, suma fiind alocată de către Consiliul Judeţean Arad.
Conform directorului spitalului, Monica Pele, ideea s-a născut din necesitatea ocupării timpului pacienţilor cu activități, altele decât cele curente, desfăşurate împreună cu asistenţii, iar împreună cu cele două specialiste în psihologie, s.a ajuns la concluzia că cea mai bună activitate ar fi terapia prin plantarea florilor, îngrijirea grădinii. Bolnavii sunt foarte încântaţi, lucrează, se implică nu doar ca efort fizic, ci şi emoţional, adaugă Monica Pele.
La rândul său, inginerul horticol, specializat în peisagistică, Marcela Nicşeanu, a susţinut că terapia horticolă este un proces care utilizează plante şi activităţi de grădinărit pentru a îmbunătăţi social, educaţional şi psihologic, respectiv pentru ajustarea fizică a persoanelor ce vor să-şi amelioreze corpul, mintea şi sufletul. ‘Terapia horticolă a ajuns şi în România în beneficiul bolnavilor, sprijinind persoanele aflate într-un proces de redescoperire şi recuperare’, a adăugat ing Marcela Nicşeanu.
Această terapie este folosită în alte ţări precum Anglia sau Norvegia.
Prezent la inagurare, preşedintele Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu, a anunţat că se va încerca extinderea terapiei horticole şi la celelalte spitale cărora le permite spaţiul pentru astfel de grădini.