Primăriile din Arad, Deva și Reșița, înscrise la cea de-a treia ediție a competiției ‘Orașul Reciclării’
Numărul primăriilor înscrise în competiţia ‘Oraşul Reciclării’ a crescut cu 60% faţă de prima ediţie a concursului, potrivit organizatorilor.

Articol de Carla Chiu, 13 ianuarie 2015, 15:40
La cea de-a treia ediţie a competiţiei, derulată în perioada 1 ianuarie – 30 iunie, 46 de unităţi administrativ-teritoriale din ţară concurează pentru a dovedi că au cel mai performant sistem de colectare separată a deşeurilor de ambalaje la nivel naţional.
S-au înscris în competiţie: Adjud, Aiud, Arad, Bacău, Bârlad, Braşov, Brăila, sectorul 1 şi 6, Câmpia Turzii, Câmpina, Călăraşi, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Deva, Drobeta Turnu Severin, Făgăraş, Fălticeni, Focşani, Galaţi, Gura Humorului, Iaşi, Mediaş, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Otopeni, Piteşti, Ploieşti, Rădăuţi, Reşiţa, Roman, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Sighetu Marmaţiei, Sinaia, Slatina, Slobozia, Suceava, Târgovişte, Târgu Jiu, Târgu Secuiesc, Tulcea, Vaslui şi Zalău.
Câştigătorul va obţine titlul de ‘Oraşul Reciclării’ şi marele premiu, un parc tematic de 12.000 euro, un spaţiu inedit de relaxare amenajat cu mobilier realizat din deşeuri reciclabile. Acesta este dedicat tuturor locuitorilor oraşului care vor să se relaxeze şi în acelaşi timp să afle o serie de informaţii utile despre reciclarea deşeurilor de ambalaje.
În plus, în premieră anul acesta vor fi premiate şi municipalităţile clasate pe locul al doilea şi al treilea. Ocupantul locului al doilea pe podiumul competiţiei se va bucura timp de o săptămână de vizita autocarului high-tech din cadrul programului educaţional ‘Laboratorul verde al reciclării’ prin care elevii claselor a III-a vor învăţa într-un mod dinamic şi creativ despre importanţa colectării separate pentru protejarea mediului.
Municipalitatea care va obţine locul al treilea va beneficia de o campanie de informare şi conştientizare a populaţiei privind importanţa separării deşeurilor de ambalaje de 3.000 de euro.
Cei peste 5 milioane de locuitori din cele 46 de oraşe înscrise în competiţie – însemnând mai mult de jumătate dintre românii care au acces la sistemul de colectare separată a deşeurilor de ambalaje dezvoltat la nivel naţional cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje – pot separa deşeurile de hârtie, sticlă, plastic şi metal prin intermediul a peste 10.200 de containere colorate.
Peste 80% dintre acestea sunt puse la dispoziţie populaţiei prin investiţiile Eco-Rom Ambalaje (aproximativ 8.300 de containere), la care se adaugă aportul financiar pentru realizarea serviciilor de colectare, sortare şi transport către capacităţile de reciclare din cadrul parteneriatelor încheiate cu operatorii de salubritate şi autorităţile locale.
Competiţia ‘Oraşul Reciclării’ se desfăşoară sub patronajul Comisiei de Mediu şi Echilibru Ecologic a Camerei Deputaţilor şi al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi în parteneriat cu Asociaţia Municipiilor din România şi Institutul pentru Politici Publice.