Primii vizitatori au urcat în pepiniera pe structură metalică din Piața Operei din Timișoara
Articol de Radio Timișoara, 18 februarie 2023, 17:11
Pepiniera pe structură metalică din centrul Timișoarei a fost deschisă astăzi publicului larg. Chiar dacă a plouat, în prima oră în care accesul a fost permis, în punctul din care Piața Victoriei poate fi văzută de sus au urcat 100 de oameni. Nu înainte de a semna că au luat la cunoștință regulamentul.
Printre primii vizitatori ai Pepinierei din Piața Operei s-au numărat arhitectul Răzvan Negrișanu, care este și consilier local și președintele Ordinului Arhitecților, filiala Timiș, Daniel Telman. El ne-a dat asigurări că structura este sigură, nefiind niciun risc pentru vizitatori.
“Noi ne aflăm într-o instalație care este produsă de liderul mondial în producția de schele. Are 75 de ani istorie compania care o vedeți aici marcată pe toate elementele instalației și numai pe producție de evenimente are 30 de ani vechime și face țintit echipamente de evenimente. Așa că , luând doar asta în calcul, eu mă simt foarte în siguranță în în structura asta care este cap-coadă sigură”, spune Daniel Tellman.
Vizitatorii, timișoreni sau turiști nu au stat pe gânduri și au urcat și ei în pepinieră. De la ultimul etaj, Piața Victoriei, de la Operă până la Catedrală poate fi admirată în toată splendoarea ei, așa cum o pot vedea doar cei care locuiesc în centru, la etajele superioare sau cei care au ajuns în balconul Operei.
“Mi se pare o idee interesantă cu grădina asta, cu pepiniera. Orașul arată bine”.
“Mi-a plăcut foarte mult faptul că fiecare etaj, de fapt se direcționează către o altă perspectivă și punctul cuminant cred că e în momentul în care ajungi sus și de fapt totul se deschide spre întreaga piață și spre Catedrală. Reporter: De unde veniți? Din Reșița, special pentru deschidere. Super frumos da, chiar îmi doream să văd un centru de la nivelul ăsta”.
“Mi se pare minunat. Nu am văzut niciodată orașu așa de sus. Am locuit patru ani aici, în Timișoara, dar nu am văzut niciodată imaginea aceasta. Deci chiar mi se pare ceva extraordinar”.
La urcare sau coborâre, vizitatorii pepinierei pe structură metalică pot găsi informații inedite despre clădirile care se văd din anumite puncte ale construcției. Despre câteva ne-a vorbit șefa Biroului Reabilitare clădiri istorice din Primăria Timișoara, Roxana Pătrulescu.
“E istoricul clădirii, arhitectul, stilul în care e construit clădirea, informații despre dezvoltarea urbanistică a orașului. Vorbim despre faptul că Palatul Loffler este prima clădire care a fost construit pe partea aceasta pieței, după ce s-a construit frontul vestic al pieței. Cum a ajuns Castelul Huniade să capete aspectul de astăzi. Faptul că e ultimul martor al levului mediu care se mai păstrează în Timișoara și că este clasat ca monument istoric de clasă A”, spune Roxana Pătrulescu.
Președintele OR. Timiș, Daniel Telman, care a și inițiat proiectul, ne-a dat asigurări că la primăvară dar și peste vară structura metalică din centru își va schimba aspectul.
“O să arate continuu diferit de jos. Acuma noi avem să zic norocul pentru plante, că e o zic ploioasă. O să se liniștească lumea, n-o să se îmbulzească pentru că a gustat deja instalația și o să vină vremea în care, pe diversele platforme, pe locurile de stat, lumea o să-și ia o carte, o să-și ia o cafea de la cafenele, din Operei, o să vină sus și o să petreacă citind, văzând Opera, văzând palatele de aproape. Asta o să fie instalația asta”, spune Daniel Tellman.
Pepiniera pe structură metalică din centrul Timișoarei este finanțată din bugetul local, prin Centrul de Proiecte, cu 350.000 de euro. Acestei sume i se adaugă fonduri de la Ordinul Arhitecților și Banca Transilvania. Instalația va rămâne în Piața Operei până la finalul acestui an anu în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii.
Ascultați reportajul realizat de Daniel Dancea: