Protestul diasporei în București. Tensiuni în Piața Victoriei
Mitingul diasporei din Piața Victoriei din București, care a adunat zeci de mii de oameni, a fost marcat incidente.
Articol de Radio Timișoara, 10 august 2018, 21:25 / actualizat: 10 august 2018, 23:25
Proitestatarii poartă pancarte pe care se pot citi mesaje precum: ‘România – o ţară luată cu împrumut de la copiii copiilor noştri’, ‘Vrem un guvern care ştie să citească’ sau ‘Punctul 8 de la Timişoara. Fără comunişti/fără penali’. La tribuna improvizată în centrul Pieţei Victoriei se face apel la calm şi se scandează lozinci antiguvernamentale şi împotriva corupţiei.
Circulaţia a fost oprită pe principalele bulevarde din jurul Pieţei Victoriei, iar câteva zeci de persoane strâng semnături pentru campania ‘Fără penali în funcţii publice’.
O serie de incidente au avut loc în Piaţa Victoriei, iar jandarmii au vrut să disperseze mulţimea cu gaze iritante şi o maşină dotată cu un tun cu apă. Mai multe persoane neidentificate au încercat să forţele gardurile, violenţele escaladând.
Peste o sută de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală, potrivit informaţiilor furnizate de coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa.
Spre seară, noi incidente s-au înregistrat la mitingul din Piaţa Victoriei între o parte a celor din piață şi forţele de ordine, jandarmii ripostând cu gaze lacrimogene. Dinspre manifestanţi au fost aruncate şi petarde către jandarmi iar aceştia au lansat mai multe grenade lacrimogene.
Seara, șeful Serviciului de comunicare din Jandarmeria Română, Marius Militaru, a făcut un apel către femei şi copii să se retragă în zone ferite de violenţă sau să părăsească aria în care se desfăşoară protestul.
“Un apel către femei şi copii, să încerce să se retragă în zone ferite de violenţă sau să părăsească aria în care se desfăşoară protestul pentru a nu avea evenimente nedorite. La acest moment, grija noastră principală este să protejăm oamenii care se află în piaţă, să le oferim acea siguranţă de care au nevoie. De asemenea, o altă grijă a noastră este de a delimita acele grupuri violente şi facem un apel către oamenii care sunt acolo, care sunt paşnici, să se delimiteze de aceste grupuri, pentru a putea avea o intervenţie precisă, aş spune chiar chirurgicală, dacă îmi permiteţi o metaforă medicală, şi a putea să-i extragem din mulţime’, a spus Militaru la Antena 3. El a precizat că cei care aruncă asupra forţelor de ordine cu obiecte dure îi folosesc pe protestatarii paşnici ca ‘scuturi de protecţie’. Acesta a subliniat că însă că intervenţia forţelor de ordine ‘va fi una foarte fermă’.
Agerpres notează că Jandarmeria Română anunţă că se va interveni în Piaţa Victoria pentru restabilirea ordinii publice în zona de desfăşurare a protestului.
“S-au făcut somaţiile legale, se va interveni spre restabilirea ordinii publice, cele trei semnale luminoase de avertizare au fost făcute”, precizează Jandarmeria Română.
Actualizare ora 23:30
O coloană de jandarmi a pătruns, seara, în mulţimea care participă la protestul din Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului.
Jandarmii au intrat prin centrul pieţei, către strada Buzeşti, moment în care persoane din piață au aruncat cu diverse obiecte către ei. În timpul intervenţiei, doi jandarmi au fost agresa’i de mai multe persoane. Manifestanţii aflaţi în apropiere i-au încercuit pe jandarmii agresa’i pentru a-i proteja, până a fost preluat în siguranţă de colegi.
Ulterior, forţele de ordine s-au regrupat şi au intervenit cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene pentru dispersarea mulţimii, scrie Agerpres.
Actualizare ora 23:40
Președintele Klaus Iohannis a reacționat după violențele petrecute în Piața Victoriei la mitingul diasporei. Șeful statului a postat pe pagina de Facebook un mesaj în care condamnă “încercarea de a înfrânge voința oamenilor printr-o reacție violentă a forțelor de ordine”.
“Într-o democrație autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice. Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei. Încercarea de a înfrânge voința oamenilor printr-o reacție violentă a forțelor de ordine este o soluție condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară!”, scrie Klaus Iohannis.
Actualizare ora 00:00
Aproape 250 de persoane au avut nevoie de asistență medicală în Piața Victoriei. Dintre cei răniți, 16 oameni au fost duși la spital, în timpul mitingului.
”247 persoane au fost asistate la faţa locului, dintre care 9 jandarmi. Dintre acestea, 16 persoane au fost transportate la spital, dintre care 4 jandarmi”, precizează ISU.
În Piaţa Victoriei sunt prezente 17 ambulanţe SMURD de prim ajutor, 13 ambulanţe pentru multiple victime, toate deservite de medici, 3 motociclete SMURD, o maşină de suport logistic medical, 13 maşini de pompieri, un centru de comandă şi coordonare, 56 de paramedici pentru preluarea răniţilor.
Actualizare ora 00:30
Jandarmii au intervenit aproape de miezul nopții pentru evacuarea Pieţei Victoriei, după ce membri ai forţelor de ordine au fost agresaţi de mai multe persoane. Trupele au lovit cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, după care au pătruns în piaţă. Protestatarii au fost dispersaţi către străzile adiacente. Forţele de ordine au format cordoane, pentru a nu permite revenirea oamenilor în Piaţa Victoriei
În mai multe zone din vecinătatea Pieţei Victoriei continuă confruntările dintre jandarmi şi grupuri de persoane agresive, putând fi auzite zgomotele provocate de petarde şi grenade lacrimogene.
Mai multe grupuri de persoane care se manifestă paşnic discută cu jandarmii, care încearcă să-i convingă să nu revină în piaţă.
Protestatarii rămaşi pe străzile din jurul pieţei continuă să scandeze ‘Nu plecăm, nu plecăm’.
În paralel, două incendii au fost provocate în apropiere de Piaţa Victoriei, de grupuri de persoane necunoscute, pentru stingerea unuia dintre ele intervenind jandarmii cu un tun cu apă. Mai multe persoane au incendiat nişte coşuri de gunoi, apoi flăcările s-a extins la câţiva copaci de pe bulevardul Nicolae Titulescu. Incendiatorii au înteţit ulterior focul cu câţiva arbuşti ornamentali, existând riscul ca incendiul să cuprindă şi un autoturism parcat în apropiere. Un alt incendiu, de mai mici dimensiuni, provocat în zona Muzeului Antipa, a fost de asemenea lichidat.
Știre în curs de actualizare