Reportaj | Cum se informează tinerii care votează pentru prima dată anul acesta
Primul tur al alegerilor prezidențiale a fost o premieră pentru tinerii care au împlinit recent 18 ani, puși pentru prima dată în poziția de a vota. Unii au de așteptat până la al doilea tur de scrutin, dar s-au documentat.
Articol de Radio Timișoara, 26 noiembrie 2024, 11:58
Alexandru este elev la Liceul Teoretic “Grigore Moisil” din Timișoara și a împlinit 18 ani chiar în ziua dinaintea votului. Odată cu majoratul a obținut și dreptul de a vota.
Alexandru, care e pasionat de sport și vrea să devină halterofil profesionist, a explicat cum s-a pregătit pentru primul vot din viață.
“Acum că au venită alegerile și chiar sunt în măsură să iau o decizie, da, m-am informat cât am putut, am întrebat în stânga și-n dreapta. Dacă ar fi să le luăm așa punctual, ceva ce ține de rezultate concrete, îmi dau seama că lucrurile, indiferent de cine țin, se mișcă greu, fiindcă nu e decizia unui singur om. Și atunci ce pot să cer de la un singur om ar fi multă onestitate sau, cum să spun, patriotism de la un om. El să țină cu țara și să facă cât de multe posibile. Acum, că nu se poate totul, realizez că o limitare a sistemului”, spune Alexandru.
În ceea ce privește sursele de informare, tânărul mărturisește că s-a bazat pe grupul de prieteni și pe familie.
“Prieteni, adică grupul de prieteni, familie. Am încercat să mă bazez mai puțin pe internet sau, mă rog, ce se aude pe la știri”, a precizat Alexandru.
Tânărul recunoaște că tinerii cunosc mai puține lucruri despre politică decât adulții.
“Tinerii știu mai puține decât adulții. Deci, cumva, ne bazăm și pe ce cred părinții noștri. Dar, cel puțin, la noi, ascultam mult de părinți. Dar, da, îmi dau seama că ce aleg acuma, când am 18 ani, o să mă impacteze mai târziu”, spune Alexandru.
18 ani la o zi după ziua votului
Nicole este elevă la Liceul Teoretic “Grigore Moisil” din Timișoara și a putea vota doar în turul doi al alegerilor prezidențiale și la alegerile parlamentare. Nicolae a devenit majoră la o zi după primul tur al alegerilor prezidențiale, dar s-a informat în perspectiva alegerilor prezidențiale.
“Mi-aș fi dorit să pot vota și în primul tur, chiar dacă e o diferență de o zi. Mi s-ar fi părut normal ca, nu știu, care-i diferența? Dacă fac 18 ani cu o zi înainte sau cu o zi după, nu înțeleg de ce nu pot vota decât în momentul în care am 18 ani. Mi se pare un lucru foarte important. Am urmărit interviurile acestea care au avut loc în ultimele zile la televizor, pe toate posturile de televiziune, am fost atentă la discursul candidaților și eu sunt interesată personal și de trecutul candidaților. Adică nu mă uit doar la ce, să spunem, perioada electorală, mă uit și la ce au făcut dânșii până în momentul acesta pentru țară. Nu m-am documentat ce trebuie în președinte să facă, dar știu clar că vreau un președinte cu o viziune modernă, care să nu se ia după gândirile tradiționaliste de până acum. Adică să vadă lucrurile într-o altă notă, nu cum a fost condusă țara până acum, să vină cu ceva nou, cu ceva bun pentru țară”, spune Nicole.
În privința surselor de informare, tânăra a folosit rețelele de socializare și articolele legate de candidați.
“De pe internet, de pe rețelele de socializare, am citit articole despre dânșii. Între noi, tineretul, ne sfătuim să mergem cât mai mulți la vot pentru că este un vot pentru viitorul nostru și pentru viitorul copiilor noștri”, spune Nicole.
Statisticile referitoare la prezența la vot arată că tinerii au reprezentat categoria de vârstă cu cea mai mică prezență. Din cele aproape 9,5 milioane de voturi exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale, aproape 920.000 au fost ale tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani.
Reporter: Daniel Dancea