REPORTAJ/ La pas prin Charlottenburg, singurul sat circular din România. Șanse pentru reabilitarea caselor tradiționale
La doar 45 de kilometri de Timișoara, în comuna Bogda, se află o așezare unică în România, satul german sub formă de cerc, Charlottenburg, unde toată lumea se poate lăuda că stă la centru. Localitatea impresionează prin simetria caselor și arhitectura unică, fiind declarat de Ministerul Culturii, monument istoric. Satul rotund va beneficia de fonduri prin PNRR pentru integrarea in circuitul turistic.
Satul este învăluit în mai multe legende. Cea mai populară este legenda aviatorului german care din înălțimea planorului său a zărit forma așezării și a coborât să o cerceteze. Un alt loc special este parcul de vânătoare, care funcționează fără întreruperi de aproape 120 de ani, este cel mai vechi din România și a fost populat cu cerbi din Boemia. După Primul Război Mondial parcul a devenit proprietatea Casei Regale, iar acum este administrat de Ocolul Silvic Timișoara.
Soarta satului pare să aibă o direcție, chiar dacă în momentul de față un singur locuitor șvab trăiește printre români la Charlottenburg.
Consiliul Județean Timiș și comuna Bogda a obținut finanțare pentru reabilitarea a 12 case tradiționale, spune drimarul comunei, Ciprian Iovănuț.
“Odată cu implementarea proiectului de reabilitare a celor 12 imobile din Charlottenburg, o să se stabilească și un regulament de urbanism aplicabil pe viitor. Toți cei care au dorit să își facă modificări ale imobilelor s-au cam lovit de refuzul celor de la Direcția Județeană de Cultură și Monumente. Din punct de vedere tehnic, pentru a debloca problema pe plan urbanistic, se impune realizarea unui PUZ de zonă protejată. La Charlottenburg mai există un punct de atracție care este reprezentat de Muzeul Cinegetic, singurul muzeu de vânătoare din județul Timiș. Multe persoane vin să viziteze muzeul și după ce vizitează muzeul, fac și un tur al satului”, spune Ciprian Iovănuț.
Chiar dacă au trecut mai bine de 30 de ani de când ultimul val de etnici germani a părăsit satul, locuitorii rămași păstrează legătura cu ei și prețuiesc amintirile dintr-o perioadă de mult apusă. Vasilica Balint din Charlottenburg își amintește cu drag de vremurile de altădată, dar și de cel mai frumos loc din sat.
“Lucruri frumoase au fost, au trecut, am avut colege de etnie germană cu care ne-am înțeles enorm de bine. Fetele mele au făcut clasa I-IV în germană, soțul a făcut I-VII germană. Suntem mândri că suntem vizitați de foarte mulți turiști. Cel mai frumos loc din localitatea noastră este în mijlocul satului, aici unde e biserica, școala. Ne ducem acolo, mai stăm duminica pe bancă, ne mai întâlnim, mai vorbim”, povestește Vasilica Balint.
Cu toate că germanii nu mai sunt, Charlottenburg reprezintă mai mult decât o simplă așezare în formă de cerc. Satul și istoria sa pot fi chiar o lecție de acceptare în vremurile pe care le trăim.
Articol de Radio Timișoara, 6 februarie 2023, 22:27
Ascultați reportajul realizat de Darius Medelean.