Rețeaua Europeană a Geoparcurilor se reunește în Țara Hațegului. Este primul eveniment UNESCO major din România
Articol de Radio Timișoara, 28 martie 2023, 10:49
Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului organizează cea mai importantă întâlnire a membrilor Rețelei Europene a Geoparcurilor din acest an. Este pentru prima dată când România găzduiește un eveniment UNESCO de o asemenea anvergură internațională.
Tema principală a întâlnirii, care va avea loc în următoarele zile în Țara Hațegului, este dedicată obiectivelor de dezvoltare durabilă și modului în care geoparcurile, prin colaborarea cu universitățile, pot folosi rezultatele proiectelor de cercetare pentru susținerea dezvoltării socio-economice a teritoriilor lor, recunoscute internațional ca desemnări UNESCO.
La discuțiile din aceste zile vor lua parte reprezentanți ai UNESCO, ai Rețelei Globale a Geoparcurilor și ai unor organisme internaționale. Lor li se vor alătura reprezentanți ai Universității din București, ai Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, autorități și parteneri ai Geoparcului Țara Hațegului, după cum explică Adina Popa, specialist în comunicare în cadrul Geoparcului UNESCO Țara Hațegului.
“Întâlnirile de acest tip sunt organizate în fiecare an, de fiecare dată de un alt geoparc și sunt foarte importante pentru că reunesc forul major de decizie a strategiei de dezvoltare a rețelei europene a geoparcurilor. Și tot acum este momentul în care, la nivel european, specialiști din geoparcuri au oportunitatea de a face schimburi de experiență și de bune practici și de a identifica împreună noi proiecte și posibilități de cooperare și promovare”, spune Adina Popa.
Participanții la acest eveniment sunt specialiști de nivel internațional în evaluarea patrimoniului geologic, natural, cultural, geoconservare, turism și educație.
“O noutate în istoria întâlnirilor rețelei o constituie organizare a unei sesiuni deschise cu ateliere de lucru, în care oaspeții din geoparcurile europene vor discuta direct cu partenerii locali ai Geoparcului Țara Hațegului, adică reprezentanți ai organizațiilor, asociațiilor, școlilor și cu tinerii noștri voluntari”, mai spune Adina Popa, specialist în comunicare în cadrul Geoparcului UNESCO Țara Hațegului.
Evenimentul este o foarte bună ocazie pentru Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului de a le prezenta colegilor din 28 de țări rezultatele activităților, proiectele, partenerii, oamenii și produsele zonei. Totodată este bună oportunitate de a promova valorile naturale și culturale din Țara Hațegului, din județul Hunedoara și implicit din România.