Revelionul pe rit vechi, sărbătorit cu mâncăruri și tradiții specifice în Banat
Peste 30.000 de credincioşi de rit vechi din rândul comunităţilor de sârbi, ucraineni şi bulgari din Timiş au sărbătorit Revelionul.
Articol de Radio Timișoara, 14 ianuarie 2019, 08:24
Cei mai mulţi sârbi din Timişoara au marcat trecerea în noul an în restaurante care vin în întâmpinarea acestora cu meniuri tradiţionale. Ei au avut prilejul să-şi ureze de două ori ‘Srecna Nova Godina!’ (”La Mulţi Ani!”), după ora oficială a Bucureştiului şi cea a Belgradului.
Din meniu nu au lipsit preparatele tradiţionale, cum ar fi ardeiul umplut cu caimac, gustare cu mezeluri sârbeşti, peştele cu legume, şniţelul Karadjordje, muşchiuleţul învelit în şuncă, cartofii sârbeşti, ramstek sau celebrul tort cu nucă şi ghibaniţa.
“Una dintre tradiţiile la care sârbii ţin foarte mult în noaptea de Anul Nou este dansul ţigăncilor, despre care se crede că aduce noroc pentru tot anul. Iar pentru a scăpa de necazul şi ghinioanele din anul care a trecut, sârbii obişnuiesc să spargă de podele paharele din care au băut prima şampanie în noul an, fiind convinşi că astfel vor fi sănătoşi şi norocoşi până la Revelionul următor. Şi, pentru că în prima zi a anului nou este şi praznicul Sfântului Vasile cel Mare, nu va lipsi colacul cu multe nuci şi stafide”, spune Iavor Radovancovici, reprezentantul unui restaurant cu specific sârbesc.