„Rod Festival” dincolo de ziduri. Arta care aduce plus valoare la Penitenciarul Timișoara
Ediția a V-a Rod Festival a debutat la Penitenciarul Timișoara cu o sesiune inedită de desene și caricaturi realizate pentru deținuți de către artiștii Cătălin Nedelcu și Ovidiu Balint, cu ocazia Celebrării Orașului.
Articol de Radio Timișoara, 5 noiembrie 2024, 15:17
Echipa Festivalului Rod a revenit la Penitenciarul Timișoara pentru proiecția filmului “Crulic. Drumul spre dincolo”. Pelicula prezintă povestea cetățeanului român Claudiu Crulic, decedat după ce a intrat în greva foamei, într-o închisoare din Polonia.
Proiecția filmului a fost însoțită de o sesiune foto realizată de Soltesz Theophil, cu imagini ce explorează viața de zi cu zi a deținuților.
Fotografiile de dimensiuni mari au ajuns la fiecare dintre cei care s-au regăsit în portretele expuse. La final, în încercarea de a duce arta mai aproape de comunitățile marginalizate, Rod s-a întors la penitenciarul de pe strada Popa Șapcă. De această dată, împreună cu caricaturistul Radu Clețiu și cu un atelier de fotografie realizat de Diana Bilec.
„A fost foarte interesant, pentru că de data asta am venit cu sesiuni de caricaturi, sesiuni de fotografie, proiecții de film. Avem și o cinematecă cu circuit închis, noi aprovizionăm cu filme, iar deținuții le vizionează. Este o lume pe care parțial o cunoaștem, dar care ne surprinde de fiecare dată. Sunt oameni care nu susțin acest mod de a veni în sprijinul unor semeni care au greșit, dar le reamintesc că toți acești oameni se vor întoarce, la un moment dat, în societate și depinde și de noi ca ei să fie un pic altfel. Prin aceste proiecte încercăm să umanizăm cumva spațiul penitenciar, care este unul dur, dificil, să-i facem să se gândească la propria lor condiție, la cei din afară. Reacțiile sunt interesante”, a spus Florin Iepan, directorul DocuMentor, organizatorul Rod Festival.
Poveștile Rod Festival, punți de comunicare între oameni
Poveștile oamenilor Rod Festival ajung în zonele greu accesibile ale societății și construiesc punți de comunicare între cei aflați de o parte și de alta a zidurilor.
Dincolo de gardul penitenciarului, echipa Rod a a descoperit personaje faimoase în lumea interlopă, cum ar fi Emanuel Ștefan, din „Lotul Odobescu” – condamnat la 19 ani de închisoare pentru că a participat la uciderea a doi practicanți de full-contact. După ce și-a ispășit pedeapsa, Emanuel a primit o nouă condamnare pentru un furt.
În 2019, acesta spune că l-a descoperit pe Isus și s-a pocăit în penitenciar.
„Eu sunt liber! Am libertate în suflet, în inimă, chiar dacă sunt între ziduri. Îmi pare rău pentru ce s-a întâmplat, dar acum sunt alt om. Mi-am cerut iertare de la Isus. Am început să citesc foarte mult Biblia și așa, încet-încet, l-am primit pe Dumnezeu în viața mea. Pot să vă spun că în fața dvs. aveți un alt Ștefan. Mă încred în Dumnezeu că am fost mântuit și am primit o viață nouă”, a povestit Emanuel Ștefan.
„Rod la Penitenciar” este parte din Rod Festival, ediția a V-a, un proiect care aparține programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023”, finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, implementat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu fonduri alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.