Românii, în topul cetăţenilor UE cu acte de identitate falsificate depistate în Cehia
Cele mai multe documente de identitate falsificate descoperite în Cehia în 2014 au fost cele ale unor cetăţeni cehi, urmate de documente falsificate româneşti, slovace, bulgare şi germane. Numărul documentelor de acest tip depistate a crescut cu peste 25% în 2014, în timp ce numărul străinilor fără forme legale de şedere a fost de 4.822 anul trecut, relevă un raport al poliţiei din Cehia, relatează CTK.
Articol de Carla Chiu, 31 ianuarie 2015, 12:00
Potrivit departamentului pentru străini al poliţiei cehe, Milan Majer, numărul străinilor fără forme legale de şedere a crescut cu 16% faţă de 2013. Pe de altă parte, un număr de aproape 452.000 de cetăţeni străini trăiau în Cehia cu forme legale la finalul anului trecut.
Cei mai mulţi din cetăţenii depistaţi că locuiesc în Cehia fără forme legale sunt ucraineni (1.035), kuweitieni (451), ruşi (435) şi libieni. Alţi imigranţi provin din Vietnam, Arabia Saudită, Kosovo, Slovacia, Siria şi Afganistan. Potrivit sursei citate, numărul sirienilor care locuiesc ilegal în Cehia a crescut de peste trei ori, de la 39 în 2013, la 146 anul trecut.
Potrivit poliţiei cehe, mulţi ucraineni trăiesc mai întâi legal în ţară, însă apoi îşi pierd slujbele şi permisul de şedere permanent. Ei continuă însă să rămână în Cehia. La rândul lor, kuweitienii, libienii sau saudiţii vin adesea în Cehia pentru turism, iar apoi rămân în ţară şi după expirarea vizelor.
În 2014, numărul trecerilor ilegale ale frontierei Schengen pe cinci aeroporturi cehe a crescut cu 181 în comparaţie cu 2013. Potrivit lui Milan Majer, circa 5,5 milioane de persoane au trecut frontiera Schengen pe aeroporturile cehe anul trecut, o creştere cu 12,5% faţă de 2013.
El a mai spus că numărul cetăţenilor ruşi controlaţi a scăzut anul trecut, fapt pe care l-a atribuit sancţiunilor UE împotriva Rusiei. De asemenea, Majer a precizat că Cehia este pe primul loc în rândul ţărilor de tranzit. Prima rută de tranzit este ‘Calea Balcanică’, care începe în Turcia şi continuă cu Bulgaria şi Ungaria spre state ca Germania sau cele scandinave.
Alte rute de tranzit sunt artele majore care trec prin Ostrava, nordul Moraviei, Brno şi Praga spre Nurnberg. Anul trecut au fost însă depistaţi şi cazuri de trafic ilegal de persoane din Bulgaria, Ungaria şi România.
Poliţia din Cehia a interceptat 870 de documente contrafăcute sau alterate în 2014, o creştere cu 164 faţă de 2013. Cele mai multe dintre aceste documente au fost cehe, urmate de cele româneşti, slovace, bulgare şi germane.
În contextul situaţiei din Ucraina şi a luptelor din teritoriile controlate de gruparea Statul Islamic, poliţia cehă se aşteaptă la o creştere puternică a migraţiei şi în acest an.
Foto: diez.md