Salvamontiștii, între risc și pasiune
Numărul turiştilor care aleg să-şi petreacă timpul liber la munte este în creştere. Alături de ei, pe cărările de munte se află şi salvamontiştii care vin mereu cu recomandări pentru o drumeție în siguranță.
Articol de Radio Timișoara, 5 august 2024, 09:37
Salvamontiștii sunt acei oameni care înfruntă condițiile dificile de pe munte cu scopul de a salva viețile celor care se află în pericol. Îi vedem pe trasee de cele mai multe ori și ne oferă sfaturi despre ce ar trebui să facem pe munte sau cum ar trebui să ne echipăm.
În județul Hunedoara, Serviciul Public Salvamont are patru formații și o structură specializată pe salvarea din peșteri. În total, sunt 80 de salvatori montani care intervin în sprijinul celor care au nevoie de ajutor, spune șeful Serviciului Județean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.
“E o activitate intensă, activitate care necesită multe resurse. Să ai o condiție fizică bună, să cunoști tehnica de salvare, să cunoști elemente de prim ajutor, să cunoști tot ce se întâmplă. Zona montană e un cu multe de sporturi, cu multe activități, această meserie. Nu în ultimul rând ești implicat și emoțional, pentru că sunt accidente destul de grave, sunt accidente cu pierderi de vieți omenești în are ești implicat și atunci trebuie să fii pregătit și pe această latură”, spune Ovidiu Bodean.
Turistul în sandale, pe cărările montane
Turiștii care urcă la munte sunt de toate felurile, iar unii dintre ei încă mai cred că un traseu se poate aborda ca o plimbare pe bulevard. Doru Oprișoni este salvamontist de mai mulți ani.
“Încă este moda cu adidași, sandale și șlapi și cu boxa pe umăr, dar eu zic că asta nu va muri niciodată. Întotdeauna se va găsi cineva care este poate pentru prima oară la munte, după ce un timp îndelungat dacă vine a doua sau a treia oară și va renunța. Acum este o problemă doar pe partea de condiție fizică, adică foarte mulți oameni vin nepregătiți la munte pentru că ei cred că dacă aleargă pe zona de oraș sau de sat poat să meargă în zona montană”, spune Doru Oprișoni.
În ultimii ani achiziția unui echipament adecvat este mult mai ușoară deoarece au apărut magazinele de profil. Totodată abordarea unor trasee devine mai sigură folosind aplicațiile specializate Salvamont.
Foto: Salvamont Hunedoara