Atenție, începe sezonul ambroziei! Metodele de a scăpa de ‘iarba pârloagelor’. De ce nu este eficientă erbicidarea?
Articol de Radio Timișoara, 29 iulie 2016, 11:46 / actualizat: 18 septembrie 2020, 14:10
Ambrozia crescută pe terenurile neîngrijite sau pe marginea drumurilor din jurul Timișoarei se pregătește să înflorească. Pentru că planta provoacă alergii puternice, proprietarii care nu distrug ambrozia riscă amenzi cuprinse între 1.500 de lei și 2.500 de lei.
Nicoleta Ianovici, lector la Facultatea de Chimie, Biologie şi Geografie din cadrul Universitatății de Vest din Timişoara atrage atenția că această perioadă este cea mai bună pentru distrugerea ambroziei, iar cea mai bună metodă este smulgerea din rădăcină.
Așa este ideal. Am încercat lucrul acesta și am reușit, într-un an de zile, să curăț un teren prin smulgere cu tot cu rădăcină. Fiind o plantă anuală, nu se mai regenerează.
O alternativă la smulgerea ambroziei din rădăcini este tăierea plantei înainte de înflorire. Într-o astfel de situație e nevoie de tăieri repetate, spun specialiștii. Nicoleta Ianovici de la Universitatea de Vest precizează că este nevoie de cel puțin trei tăieri pentru a împiedica planta să înflorească, aceasta fiind principala problemă a celor alergici.
Dr Veronica Sărățeanu, biolog în cadrul Universității de Agronomie din Timișoara avertizează că încercările de distrugere a ambroziei cu ierbicide trebuie evitată.
La erbidicidare, în faza de înflorire sau începutul înfloririi, ea rezistă la tratamentele prin erbicidare. Are mult mai ridicată rezistența și erbicidarea nu mai este eficientă.
Potrivit specialiștilor, în țările civilizate efectele ambroziei sunt diminuate cu un succes mai mare decât în România pentru că, pe de o parte, proprietarii de terenuri sunt mai responsabili, iar pe de altă parte amenzile pentru cei care nu taie ambrozia sunt foarte mari.
Ascultați reportajul în format audio realizat de Daniel Dancea:
De ce este periculoasă ambrozia, ce amenzi riscă cei care nu își curăță terenurile și care sunt „capitalele ambroziei” din Timiș citiți AICI:
GALERIE FOTO (arhiva Radio Timisoara)