10% dintre timişenii consultaţi au descoperit că sunt posibil afectaţi de cancerul de prostată
Cancerul de prostată este, în momentul de faţă, pe al doilea loc în lista cauzelor de mortalitate, în rândul bărbaţilor din întreaga lume. De aceea, cu ocazia Săptămânii Depistării Precoce a Cancerului de Prostată, medicii din cadrul Clinicii de Urologie de la Spitalului Judeţean din Timişoara, au demarat o campanie de conştientizare a acestei boli, în rândul populaţiei care ar avea un risc de a dezvolta această maladie.

Articol de Radio Timișoara, 10 septembrie 2014, 17:00 / actualizat: 11 septembrie 2014, 0:07
Au fost 300 de vouchere distribuite, iar 170 de pacienţi şi-au făcut deja analizele, dintre care 130 vor beneficia de consult de specialitate. În primele două zile ale campaniei, 10% dintre bărbaţii de peste 50 de ani din Timişoara, consultaţi sunt posibil afectaţi de maladie.
Campania de informare privind cancerul de prostată este o acţiune voluntară a doctorilor de la urologie.
Şeful clinicii de din Timişoara, doctor Viorel Bucuraş, spune că acţiunea este una etrem de importantă.
Este o acţiune de sensibilizare a populaţiei, pentru diagnosticul precoce al cancerului de prostată. Această acţiune este o acţiune care noi o considerăm extrem de importantă. Este organizată în cadrul săptămânii urologice, care este o acţiune la nivel european, a Asociaţiei Europene de Urologie şi a Asociaţiei Române de Urologie.
Campania este derulată în cadrul Săptămânii Depistării Precoce a Cancerului de Prostată, precizează doctorul Mircea Botoca.
Oricum, numărul de solicitări telefonice, de vouchere şi de programări a fost mult mai mare, ceea ce înseamnă că, de fapt, ne-am îndeplinit principalul scop, acela de a răspândi în populaţie ideea că există cancer de prostată, că poate fi depistat precoce şi că trebuie să fie depistat precoce dacă dorim să îl putem trata radical, adică cu scopul de a vindeca această boală.
La nivel naţional, se estimează că, anual, se depistează aproape 2 500 de cazuri de cancer la prostată iar peste 1 700 dintre acestea sunt fatale.