150 de studenți mediciniști din Timișoara lucrează împreună cu personalul din spitalele COVID: Cel mai mult mă impresionează oamenii care își revin
150 de studenți din anii terminali de la Universitatea de Medicină din Timișoara lucrează cot la cot cu medicii și asistentele din spitalele suport COVID-19. Ei sunt voluntari și petrec până la 12 ore pe zi în spital. Studenții sunt repartizați în toate unitățile medicale, spune președintele Societății Studenților în Medicină din Timișoara, Katharina Lieb.
Articol de Radio Timișoara, 19 decembrie 2020, 12:55
“Sunt în toate spitalele din Timișoara, și la Municipal și la Județean și la <Victor Babeș>, respectiv la Militar. Ei lucrează pe secțiile de COVID non-critici unde fac tratamentele pacienților, îi ajută pe medici și pe asistentele în toate manevrele pe care le fac pacienților”, spune Katharina Lieb.
Katharina este studentă în anul 6 la Medicină și este, la rându-i, voluntar la secția de terapie intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”.
“Ritmul e foarte accelerat, e nevoie să ne mișcăm foarte repede, pentru că sunt mulți pacienți, din păcate. M-a impresionat că medicii și asistentele încă mai rezistă, deoarece, de când a început pandemia sunt multe luni, se face aproape un an. Ei, psihic și fizic, au avut foarte mult de tras”, spune Katharina Lieb.
De două săptămâni și Oana Cioloca a ales să ajute cadrele medicale care tratează pacienții infectați cu coronavirus.
“Sunt voluntar la Spitalul <Victor Babeș> pe secția de pneumologie și cred că cel mai tare mă impresionează oamenii care își revin, care pot să renunțe la masca de oxygen și mai ales care pot să plece acasă. Mi-a fost teamă, dar se iau toate măsurile de precauție, am învățat și măsurile pe care trebuie să le luăm și în interiorul cât și în afara spitalului. Avem foarte mare grijă și nu mai îmi este atât de frică”, spune tânăra.
Oana are și un mesaj cu privire la perioada pe care cu toții o traversăm.
“Le-aș transmite să aibă grijă de ei și de cei din jurul lor. Nu cred că este un preț atât de mare să purtăm o mască”, spune Oana Cioloca.
Studenții mediciniști sunt răsplătiți cu 2.500 de lei pe lună, diurnă și cazare.
Ascultați reportajul realizat de Raluca Pantea: