20 noiembrie: Ziua Națională Fără Tutun
Nouă persoane din zece inhalează zilnic, involuntar, fum de ţigară la serviciu sau în spaţiile publice. Numai trei din zece sunt însă conştiente că fumează pasiv. Mai îngrijorător este faptul că nici copiii nu sunt feriţi. De aceea, cu ocazia Zilei Naţionale Fără Tutun, medicii specialişti trag un semnal de alarmă în acestă privinţă. Cu toţii ştim deja că fumătorii sunt pândiţi de nişte riscuri cumplite de
îmbolnăvire şi cheltuie o mică avere de-a lungul vieţii lor de dependenţă.
Majoritatea sunt cuprinşi de panică la simplu gând de a se lăsa şi cu toate că au intenţia fermă să nu mai fumeze într-o singură zi, nu vor ca ziua aceea să fie azi. Nu toţi sunt însă conştienţi de efectul pe care fumul de ţigară îl are pentru cei din jurul lor spune Ştefan Dan Mihăicuţă,medic pneumolog la Spitalul Victor babeş din Timişoara.
Articol de Carla Chiu, 20 noiembrie 2014, 11:53
Opt țigări din aerul care este în camera unui fumător de 20 de țigări pe zi ajung în plămânii unui nefumător, sau a fumătorului involuntar, cu efectele de lungă durată ale fumatului.
Medicii trag un semnal de alarmă, mai ales în privinţa copiilor. Inhalarea aerului cu fum de ţigară este mult mai periculoasă decât este pentru un adult, spune Ștefan Dan Mihăicuță.
La copii, plămânul e în creștere, căile aeriene sunt deschise, sensibile și fragile la oruice iritiație externă, plouare, germeni, ori fumul de țigară are circa 4.500 de substanțe. Dacă ajunge în plămâni de copil, afecteză creșterea, felul în care se dezvoltă plămânul și căile aeriene. Copiii care stau în casele fumătorilor au mai frecvent astm bronșic și fac infecții frecvente de tip respirator și mai ales viral mai frcvent decât copiii care nu sunt expuși.
Infecţiile pe care aceştia le fac se tratează mai greu, ţin mai mult, şi ,în general, se complică. Totdată, pentru anumite boli, tratamentul este mai puţin eficient.
Sursa foto: yupi.md