Alergiile de primăvară. Tot mai mulți oameni suferă de o formă de alergie
Articol de Radio Timișoara, 28 martie 2016, 10:02
Alergiile reprezintă reacţii ale sistemului imunitar al organismului la substanţe inofensive în mod normal. În această categorie intră alimente, polenuri sau acarienii din praf, informează csid.ro.
“O mare varietate de alimente pot provoca reacţii alergice, dar 90% dintre răspunsurile alergice la produsele alimentare sunt cauzate de: lapte de vacă, soia, ouă, grâu, arahide, nuci, peşte şi crustacee”, explică dr. Adriana Tudose, medic primar alergologie şi imunologie.
Simptomele alergice specifice sunt: eczema, rinita alergică, inflamaţia oculară sau conjunctivita, simptomele gastro-intestinale, urticaria, sindrom de alergie orală, astmul şi, în cel mai grav caz, reacţia anafilactică.
Cauza acestor reacții alergice poate fi depistată cu ajutorul testelor alergologice, iar remediul indicat de medici îl reprezintă imunoterapia alergen specifică. Aceasta presupune acordarea de doze crescătoare treptat de alergen, la care persoana este alergică, care determină sistemul imunitar să devină mai puţin sensibil la substanţă, prin provocarea de producţie a unui anticorp <blocare>, ce reduce simptomele de alergie atunci când pacientul este expus la alergenul respectiv, mai spune doctor Adriana Tudose, citată de csid.ro.