Antrax în carnea de vită din Estul Ungariei
Cinci persoane sunt monitorizate pentru o posibilă infecţie.
Articol de Carla Chiu, 4 iulie 2014, 16:12
Autoritatea sanitar veterinară din Ungaria a anunţat că infecţia a fost depistată în carnea de vită congelată, după ce două bovine au fost sacrificate ilegal într-o fermă din Tisza-fured, un oraş din estul Ungariei, aflat la aproximativ 160 km de Budapesta şi 120 de km de Oradea.
Cele cinci persoane spitalizate au contractat, probabil, infecţia în timpul tăierii ilegale a bovinelor. Unele bovine au fost transportate către o companie care operează în cantine, iar activitatea firmei a fost suspendată. Autoritatea sanitar veterinară din Ungaria a anunţat că a început vaccinarea animalelor care ar fi putut fi expuse la antrax.
Potrivit ANSVSA, în România, se face vaccinarea obligatorie împotriva antraxului, a tuturor speciilor receptive şi astfel se previne apariţia îmbolnăvirilor la om. În acest an, campania de vaccinare împotriva antraxului a fost demarată, în România, la începutul lunii mai, înainte ca animalele să fie scoase la păşunat. Imunizarea se face pentru toate cabalinele, bovinele, caprinele şi ovinele, indiferent de sexul animalelor, după împlinirea vârstei de o lună.
ReprezentanțiiANSVSA spun că nu există nicio notificare în acest sens, pe Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje.
Infecția cu antrax este mortală în majoritatea cazurilor, de la animalele bolnave neputându-se valorifica nimic, dată fiind rezistenţa deosebită a sporilor şi transmisibilitatea lor la om, prin manipularea cadavrelor sau a produselor provenite de la acestea. Antraxul sau dalacul este o boală infecţioasă produsă de Bacillus anthracis. Această bacterie produce sporii care răspândesc infecţia. Boala este comună omului şi animalelor.