Aplicația Alergotel, aflată în teste, prezintă deja datele colectate de senzorii de polen din Timișoara
Monitorizarea polenului, inclusiv a celui de ambrozie, se face la Timișoara prin mai mulți senzori.
Președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, Carmen Bunu-Panaitescu, spune că senzorii sunt amplasați atât în oraș cât spre ieșirile din Timișoara.
În momentul de față, Spitalul Județean are în posesie trei senzori pentru polen în fața Institutului Oncogen. Un al doilea este spre Agronomie, pentru că de acolo este în funcție de bătaia vântului și al treilea înspre ieșirea din Timișoara spre Dudești. Pe lângă aceștia, la Dumbrăvița mai este deja de o lună și în funcțiune încă un senzor și Universitate Științele Vieții mai are unul, cumpărat de anul trecut”, spune Carmen Bunu-Panaitescu.
Articol de Radio Timișoara, 5 septembrie 2023, 20:23
Publicul poate vedea deja o parte a datelor de la acești senzori în noua aplicație Alergotel, aflată în teste, care se poate descărca gratuit atât din Google Play, cât și din AppStore și care permite și raportarea terenurilor pe care este prezentă ambrozia.
“Este doar acum la început, proiectul are o durată de doi ani în care se va dezvolta și aplicația. Va fi bine încărcată cu informații noi, Oncogenul, centrul de cercetare al acestuia. Suntem angrenați într-un proiect european care acum se depune la Bruxelles pentru a face o rețea la nivel european, care să monitorizeze nu numai polenurile, ci tot ce poate să dea pericol legat de aceste modificări climatice”, mai spune Carmen Bunu-Panaitescu.
Extinderea rețelei de senzori în țară și Europa ar putea genera date, dar și prognoze mai precise pentru prezența în aer a particulelor periculoase pentru sănătate.